Viola
-6 °C
-2 °C

Elektronikus piacteret létesít a Posta

2002.03.19. 14:58
Egy hónappal az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer bejelentése után márciusban megnyílt a PEP, azaz a Postai Elektronikus Nyílt Piactér. A Posta célja, hogy az európai postatársaságokhoz hasonlóan új üzletágat indítson az elektronikus piactér segítségével.
A Posta első körben vállalatcsoportjának tagjain teszteli a rendszert, ám áprilisban már több más vállalat is - többek között a Postabank, a Generali-Providencia és az UPC Magyarország - a nyílt piactéren keresztül intézi majd el beszerzéseit, illetve adja el termékeit. Később minden érdeklődő cég számára elérhető lesz a rendszer, a hosszútávú cél pedig a regionális piac meghódítása - jelentette ki Laufer Tamás, a Posta főtanácsadója a keddi sajtótájékoztatón.

Saját elektronikus aláírás

A kereskedő vállalatok előzetes regisztráció után egy kulcsszavas kereső segítségével juthatnak el a számukra érdekes cégekig és termékekig, ha pedig ténylegesen kereskedni akarnak, akkor azt a Posta által kifejlesztett egyedi elektronikus aláírási rendszer segítségével tehetik majd meg - mondta Talyigás Judit, a PEP programigazgatója.

A PEP emellett alkalmas online tenderek és aukciók kezelésére is, és ezek alakulása a piactér weboldalán élőben is figyelemmel kísérhető. A partnerek részére webes oktatást és tartalomszolgáltatást is nyújt a Posta. A regisztrált cégek különböző értéknövelt szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amelyek a beszerzési és szállítói tevékenységek lebonyolítását segítik.

Azonnali profitot remélnek

A néhány száz milliós beruházás a Posta szerint nem jelentős tétel, legalábbis lényegesen olcsóbb, mint a szintén a Posta közreműködésével kiépített Elektronikus Közbeszerzési Rendszer - mondta Laufer Tamás, hozzátéve, hogy ez az a terület, ahol gyakorlatilag azonnal profitot lehet termelni. Az azonban még kérdéses, hogy hogyan, hiszen az üzleti modellt még nem dolgozta ki a Posta.

Annyit már tudni, hogy nem lehet szó jutalékról, hiszen az üzleti titoktartás miatt nem is tudhatja a PEP, hogy mekkora üsszegű üzletek köttetnek a piactéren. Egy biztos: itt nem karitatív tevékenységről van szó - mondta Laufer.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!