Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ülés alól az internetre

2005.05.26. 13:06
A Pixmaniának egyetlen francia központja van, ráadásul nem bajlódik üzlettel és béremelésért harcoló eladókkal. Ugyanakkor a társaság alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz, ráadásul a szokatlanul magas, 25 százalékos magyar áfát is bele kell építenie áraiba, ezért a küzdelem döntetlen. Ennek ellenére olcsóbb az online bolt, mint a legtöbb hazai kereskedés.
Nem érdemes Magyarországon elektronikai alkatrészt vásárolni, ezt már a rendszerváltás előtt is tudta mindenki. Emlékezetes kép az Ausztria felől érkező, Gorenjével megpakolt KGST-autók hosszú sora. Amint lehetett, a család beült a Wartburgba, és ment nyugatra shoppingolni.

Itt a Kánaán?

#alt# Aztán elkényelmesedtünk, leszokott az ország a bevásárlóturizmusról. Ha mégis útnak indulunk, akkor azt benzinért vagy szalámiért tesszük. A többi termék beszerzése viszont túlságosan bonyolulttá vált, a hűtő belapítja az autó tetejét, bár már nem kéne, de még mindig megpróbálnánk a határ előtt betuszkolni a tévét az első ülés alá, bonyolult a garanciális ügyintézés, inkább megvesszük itthon, drágán.

Uniós csatlakozásunk után azonban elérkeztünk a következő nagy lépéshez: nem kell elzarándokolnunk a nyugati boltokba, majd azok eljönnek hozzánk. Három-négy napon belül 3430 forintért, két napon belül akár 6200-ért.

Faragják a költségeket

A Pixmania egy online áruház, ami manapság már nem nagy szám, viszont külföldi központtal, de magyar nyelvű honlappal és ügyfélszolgálattal, ami már érdekesebb. Európa-szerte 24 országban érhető el a társaság szolgáltatása, a termékeket mindenhova az egyetlen, párizsi központból szállítják, igény szerint kettő-négy napos határidővel, és a Pixmania saját bevallása szerint: verhetetlen árakkal. Tesztünkből kiderül, hogy ez utóbbi azért nem teljesen igaz.

Az egyetlen központi raktár és a boltok hiánya ugyanakkor komoly költségmegtakarítást jelent. Ráadásul 24 országból érkezik annyi megrendelés, hogy a társaság a gyártóktól nagytételben tudjon rendelni, nyilván a szokásosnál kedvezőbb áron.

Kihozzák hamar

Ország áfa
Németország 16%
Franciaország 19,60%
Csehország 19%
Magyarország 25%
áfaszint az egyes országokban
Az online áruház használata nagyon egyszerű: különböző kategóriák alapján kereshetünk a 12 ezer termék között, szelektálhatunk gyártó, termékcsoport vagy akár ár alapján. A kiválasztás után postai- vagy banki átutalással esetleg online fizethetünk, utóbbi esetben ha délután kettőig beérkezik a megrendelés, még aznap útjára indítják a szállítmányt.

Normál rendeléskor három-négy napon belül érkezik meg a termék, 3430 forintért, az expressz DHL küldeménnyel már két nap múlva kopogtatnak az ajtónkon. Ekkor legfejjebb 6200 forintot kell fizetnünk. Érdemes több terméket rendelni egyszerre, hiszen a kiszállítási díj nem emelkedik akkor sem, ha a kiválasztott 70 centis LCD mellé bepakolunk még három ugyanilyet, pár kamerát, mp3 lejátszót, dvd-felvevőt. Ha türelmesek vagyunk, négy napon belül mindezt 3709 forintért kiküldi a társaság.

Vándorolni tovább?

Más kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán? A Pixmania ugyanis annyira azért nem olcsó, mint amennyire a külföldi árak alapján lehetne. Ennek több oka van. Mivel az értékesítés Magyarországon történik, 25 százalék áfát kell fizetnünk a termékekre (ez az adó már benne van az oldalon található árakban, eleve ezekkel kalkulál a társaság) szemben a német 16 százalékossal, mondjuk. Így már eleve elvész valamennyi az árelőnyből, hiszen arra mégsem kérhetjük meg a társaságot, hogy rendezzék ott a papírmunkát, ahol alacsonyabb az áfa, a DHL meg csempéssze be a házimozit az ülés alatt.

Pixmania
Német Francia Cseh Magyar Logolcsóbb magyar
LG RZ26LZ50 872 899 894 940 1050
Thomson 27LB120S4 779 838 834 876 990
Fuji Finepix E550 259 273 271 285 282
Lumix FZ-20 473 509 506 532 495
Nikon coolpix 5200 219 229 227 239 238
Samsung YP-T6Z 139 154 153 160 159
iPod photo 60 mp3 417 489 487 511 673
Összesen: 3158 3391 3372 3543 3887
Árak euróban

Ezért aztán komoly árkülönbség adódik annak megfelelően, hogy a pixmania.com beütése után a társaság német, francia, cseh, vagy éppen magyar honlapját választjuk. Ráadásul – mint az a társaságtól megtudtuk - a Pixmania alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz. Ennek megfelelően a francia cég figyelembe veszi, hogy Magyarország a világ egyik legdrágább országa, így azt a három fényképezőgépet, két tévét, és két mp3-lejátszót tartalmazó csomagot, amit itthon 3543 euróból hozhatunk össze, Csehországban 3372-ből, Franciaországban 3391-ből, Németországban pedig 3158 euróból jön ki. A két véglet között közel négyszáz euró a különbség.

Esetleg megéri

#alt# A hazai árszintre jellemző, hogy még így is a legalacsonyabbak között találhatók a Pixmania árai. A honlapon mindegyik termék mellett ott az eredeti ár, meg az akciós, ami feltételezi, hogy nincs is eredeti ár, pedig van: a nagyobb összeg a gyártó listaárát mutatja. Összehasonlítottuk az oldalon található árakat a hazai kereskedések kínálataival, és többnyire azt találtuk, hogy a Pixmania ára nem lényegesen alacsonyabbak, inkább megegyeznek a legolcsóbb hazai kereskedés áraival. Találomra szétnéztünk az interneten és a hazai kereskedésekben, és felírtuk a keresett termékre talált legalacsonyabb árat.

Ennek alapján kiderült, hogy fényképezőgépekből találunk itthon olcsóbbat, mp3-lejátszókban már némi előnyre tesz szert a francia cég, LCD-tévékben pedig a legolcsóbb, persze az arány termékenként változik. Összességében itthon a fent említett csomag 3887 euróból jön ki, ha a legolcsóbb megoldást keressük, a hazai lista tehát vagy egy tucat bolt kínálatából állt össze, összességében azonban még így is tíz százalékkal olcsóbbra jött ki a Pixmania.

Ha tehát valaki nem akar tíz helyre rohangálni mindenféle dvd-lejátszó meg tévé után, az könnyen elintézheti pár kattintással a dolgot. Ráadásul ha türelmes az illető, a megrendelt termékeket olcsóbban kiszállítják Párizs mellől, mint pár hazai kereskedés Budaörsről. Akinek meg fontos, hogy mindenből a legolcsóbbat vegye meg, annak érdemes azért szétnéznie a hazai boltokban is, mert esetenként itthon találja meg a költségkímélőbb megoldást.

Minden termékre két év a garancia, ebből egy évet a hazai márkaboltok intéznek, a második évre pedig alkatrészcserét vagy javítást vállal a társaság, ehhez már vissza kell küldeni a hibás alkatrészt a Pixmaniának. Probléma csak akkor van, amikor olyan terméket vásárolunk, amit nem forgalmaznak Magyarországon. Elvileg ekkor is van megoldás a garanciális javításra, a gyakorlatban azonban nem feltétlenül zökkenőmentes a folyamat.