Márk
13 °C
28 °C

Tizenhat milliós bírság a Pannonnak

2006.11.10. 13:00
Azt állítja a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Pannon adatkártyás ajánlatának hirdetései megtévesztőek voltak, és ezért megbüntette a mobilcéget.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 16 millió forint bírsággal sújtotta a Pannont a fogyasztók megtévesztése miatt. A hivatal pénteki közleménye szerint a Pannon 2006 első negyedévében egyes reklámjaiban elhallgatta, hogy a fogyasztó új számlás előfizetés vásárlásakor csak 2 éves hűségnyilatkozat aláírásával vehet adatkártyát nulla forintért.

Nem mindenki tudja

A GVH nem tudta elfogadni a vállalat védekezését, miszerint azért nem tett említést reklámjaiban a 2 éves hűségnyilatkozatról, mert a fogyasztók ismerik a piaci gyakorlatot. A GVH nem vitatta, hogy a kedvezményes árú mobiltelefon esetében a szolgáltatók széles köre kér hűségnyilatkozatot, azonban az általánosnak tekinthető fogyasztói tapasztalatok szerint a 2 éves hűségnyilatkozat nem önmagában a számlás előfizetéshez kapcsolódik, hanem egy új, kedvezményes árú mobil megvásárlásához.

A vizsgált reklámokból viszont a fogyasztó nem következtethetett arra, hogy ha új számlás előfizetés révén akar hozzájutni nulla forintért egy adatkártyához, akkor ehhez egy 2 évre szóló hűségnyilatkozatot is kell tennie. A GVH szerint az a körülmény sem volt mellőzhető, hogy egy kialakulóban lévő részpiacról van szó, ahol még nem lehet a vállalkozások által általánosan követett és a fogyasztók által is általánosan ismert gyakorlatról beszélni. Az adatkártyák akció keretében történő értékesítésével kapcsolatban pedig nyilvánvalóan nem lehet gyakorlatról beszélni, hiszen hasonló akciót korábban nem tartott a Pannon.

A bírság összegének megállapításakor a GVH tekintettel volt arra, hogy az elmúlt években már több alkalommal tisztességtelenül befolyásolta a cég a fogyasztókat.