Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Lengyel lesz a következő űrturista

2002.02.18. 16:08
Lehetséges, hogy egy lengyel állampolgár lesz a harmadik űrturista, aki orosz közreműködéssel kirándul a Nemzetközi Űrállomásra. A jelölt kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
Az orosz Interfax hírügynökség hétfői értesülése szerint néhány héten belül aláírhatják a szerződést a több jelentkező közül kiválasztott majdani amatőr űrhajóssal. A jelölt kiképzésére tavasszal, magára az űrutazásra pedig ősszel kerülhet sor.

Mark Shuttleworth
A harmadik űrturista nevét egyelőre nem kívánta nyilvánosságra hozni az orosz űrhivatal, mindössze annyi szivárgott ki, hogy doktori tudományos fokozattal rendelkező személyről van szó.

Az űrhivatal az elmúlt hetekben már valószínűsítette, hogy a közeljövőben az amerikai Dennis Tito és a dél-afrikai Mark Shuttleworth után újabb űrturistát indítanak a nemzetközi űrállomásra.

Vár az űr!

A hivatal szerint óriási az érdeklődés az utazás iránt, annak ellenére, hogy a nem mindennapi élmény sok sok pénzbe kerül. Tito tavaly 20 millió dollárt fizetett az orosz űrkutatásnak, és hírek szerint a kozmoszba áprilisban induló Shuttleworthnek ugyanennyibe kerül az űrkirándulás. Ez az összeg egyébként az orosz űrhivatal éves költségvetésének mintegy 15 százalékát teszi ki.

A 28 éves fokvárosi informatikus-vállalkozó - aki egyben a világ első afrikai asztronautája lesz - az AIDS-vírus tanulmányozásával összefüggő tudományos kísérletekben is részt vesz a nemzetközi űrállomáson. Akárcsak Tito, Shuttleworth is alapos űrhajós-kiképzésen vesz részt, az elsajátítottakról elindulása előtt vizsgán kell számot adnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!