Erik, Alexandra
EUR 385,23 Ft
USD 366,22 Ft
9 °C
23 °C

Előzetesben a Portocom vezetői

2003.02.13. 20:34
Előzetes letartóztatásba helyezték a Portocom Rt. négy vezetőjét. A távirati iroda csütörtök késő délutáni jelentése arról szólt - nevek említése nélkül -, hogy több magyar székhelyű gazdasági társaság notebookokat, azok alkatrészeit és egyéb számítástechnikai berendezéseket importált több éven keresztül egy off-shore vállalkozáson keresztül.
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a Portocom Rt. négy vezetőjét - tudta meg a HavariaPress. A cég a vámosok gyanúja szerint off-shore cégeken keresztül egymilliárd forint értékben importált az országba számítógépeket hamis számlákkal. A cégnél megerősítették, hogy valóban letartóztatták a Portocom Rt. négy vezetőjét, de bővebb tájékoztatást csak péntekre ígértek.

Az 1995-ben alakult és 1997-ben Rt.-vé alakított céget 5 magyar magánszemély alapította, 2001-es bruttó forgalmuk másfélmilliárd forint volt. A cég alkalmazottainak száma harmincnyolc, a közel száz viszonteladóból álló hálózata az egész országot lefedi - olvasható a cég honlapján. A jelentősebb felhasználóik között megtalálható a Magyar Nemzeti Bank, a General Electric, a ZWACK Unicum, az Antenna Hungária, a Démász Rt.

A távirati iroda csütörtök késő délutáni jelentése arról szólt -nevek említése nélkül -, hogy több magyar székhelyű gazdasági társaság notebookokat, azok alkatrészeit és egyéb számítástechnikai berendezéseket importált több éven keresztül egy off-shore vállalkozáson keresztül.

Külföldi vámhatóságok megkeresése után a vámosok megállapították, hogy a vámkezelésekhez az elkövetők hamis adattartalmú számlákat nyújtottak be, amelyekkel a tényleges vámérték töredékéért vámkezeltették a számítástechnikai berendezéseket.

A Portocom szerint versenytársuk áll az ügy mögött

A Portocom az ügyben kiadott sajtóközleménye szerint egy tajvani vállalat magyarországi képviseletének feljelentése alapján folyik évek óta VPOP vizsgálat a Portocom Rt. három vezetője ellen, egy notebook alkatrész vásárlási tranzakció miatt. A feljelentés szerint olyan beszállító vállalattól vásároltak noteszgép alkatrészeket, amely beszállító csökkentett értéken vámkezeltette azokat. A Portocom Rt. megvádolt dolgozói semmilyen formában nem kötődnek a beszállító vállalathoz. Nem dolgoztak neki, és semmiféle tisztséget sem töltöttek be ott.

A VPOP a feljelentést követően hivatalból vizsgálatot rendelt el, amely immáron három éve folyik Portocom Rt. munkatársai ellen. A Portocom szerint a három év alatt többször megismételt vizsgálatok a mai napig nem tártak fel szabálytalanságot a részvénytársaság gazdálkodásával kapcsolatban, ezzel szemben az ügyészség jogosulatlanul igénybe vett vámkedvezmények gyanúja miatt vizsgálatot indított, és elrendelte a tranzakció kapcsán érintettek őrizetbe vételét.

A Portocom úgy véli, hogy az ügy hátterében a minőségi notebook piacon kialakult háború áll, ahol egy jóval gyengébb piaci pozíciókkal rendelkező vállalat ilyen eszközzel próbál meg nagyobb piaci pozícióhoz jutni. Mivel a Portocom nem érintett az ügyben a vizsgálat a vállalat napi működését nem befolyásolja. Tudvalévő, hogy a Portocom Rt. immáron hatodik éve meghatározó tényező a hazai számítástechnikai piacon, és mint ilyen az egyetlen magyar fejlesztésű noteszgépeket előállító cég a multinacionális vállalatok mellett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét