Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Köddé vált a Portocom

2003.11.10. 18:02
Sajtóban megjelent információk szerint nagy valószínűséggel csődeljárás indulhat a Portocom, az egyik legnagyobb notebookokat forgalmazó hazai számítástechnikai cég ellen. A Portocom közbeszerzési szerződéseit múlt héten felmondták, honlapja nem üzemel, a telefont nem veszik fel. Lapunk úgy tudja, hogy a cég már az íróasztalokat is kiárusította.
A Portocom weboldala már nem működik, de a Google tárolójában még meg lehet tekinteni. Az oldal tanúsága szerint a cég szeptemberben még befektetésre buzdította ügyfeleit, de egy későbbi közleményük már arról szól, hogy szervizük november elejéig zárva tart. A szerviz jelenleg is elérhetetlen, a cégben a telefonokat sem veszik fel. A cég vezetőit lapunk nem tudta elérni.

Felmondták a szerződéseket

A Portocom részt vett a Sulinet Expressz programban is, de információink szerint csak három darab laptopot értékesített. A vállalat egy csaknem háromszázmillió forintnyi közbeszerzési szerződést is aláírt, a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) azonban múlt hét hétfőjén azonnali hatállyal felbontotta a Portocommal kötött keretszerződéseit, a vállalt kötelezettségek elmulasztása miatt.

A K-NBK/01/02 és a K-NBK/02/02 számmal jelölt szerződések egyébként az MKGI tájékoztató CD kiadványában még érvényesként szerepelnek, ugyanis "a kiadvány elkészülte, és megküldése után következtek be azok az események, melyek következtében a keretszerződéseket azonnali hatállyal felmondták", derül ki a honlapról.

Az 1995-ben alakult és 1997-ben Rt.-vé alakított céget 5 magyar magánszemély alapította, 2001-es bruttó forgalmuk másfél milliárd forint volt. A cég alkalmazottainak száma harmincnyolc volt, a közel száz viszonteladóból álló hálózata az egész országot lefedte, volt olvasható a cég honlapján. A jelentősebb felhasználóik között megtalálható a Magyar Nemzeti Bank, a General Electric, a Zwack Unicum, az Antenna Hungária, a Démász Rt.

Garanciális szerviz nincs

A társaság esetleges csődjével egyébként megszűnik a garanciális szervizelés is. Lapunk megtudta, hogy a Portocom gépek szervizelését jelenleg a Qwerty Computer Kft. látja el, azonban csak garancián túli, azaz fizetős javítást vállalnak, hangsúlyozta Gálfi István, a cég ügyvezető igazgatója.

Gálfi elmondta: a Qwerty Kft. semmilyen szempontból nem jogutódja a Portocomnak, egyszerűen felvették a Portocom egykori márkaszervizének dolgozóit és felvásárolták az alkatrészkészletet, ezért ők azok, akik jelenleg szakszerűen tudnak Portocom gépeket javítani.

Nem a cég ellen folyik eljárás

Mint lapunk korábban megírta, a Portocom Számítástechnikai Rt. négy vezetőjét a bíróság idén február elején előzetes letartóztatásba helyezte. A cég a vámosok gyanúja szerint off-shore cégeken keresztül egymilliárd forint értékben importált az országba számítógépeket hamis számlákkal. Külföldi vámhatóságok megkeresése után a vámosok megállapították, hogy a vámkezelésekhez az elkövetők hamis adattartalmú számlákat nyújtottak be, amelyekkel a tényleges vámérték töredékéért vámkezeltették a számítástechnikai berendezéseket.

A Portocom Rt. az esettel kapcsolatban akkor közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták, hogy a cég tevékenységét nem vizsgálja a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP), az eljárás kizárólag a vezetők ellen folyik.