Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A Ctrl+Alt+Del megbukott a közbeszerzésen

2008.09.17. 11:26
Gyanakodni kezdtek a nyomtatós cégek arra a nyomatfigyelő rendszerre, amely júliusban egy állami közbeszerzési tenderen győzött. Az állítják, még nem látták működés közben, noha ez a szakterületük és a magyar fejlesztésű szoftver évek óta létezik.

Egyedül a győztes Colorspectrum Kft.-nek nem kellett bemutatnia a nyomatfigyelő megoldását a július elején kiírt közbeszerzési tender utolsó megbeszélésén, mert a Primon nevű rendszerrel a cég egy nappal korábban bemutatót tartott, zárt ajtók mögött. Emiatt a riválisok elkezdtek gyanakodni, mert állításuk szerint még sohasem látták működés közben a Primon nevű rendszert, nekik viszont egymás előtt kellett prezentálniuk a termékeiket.

Papírhalom

Mint korábban megírtuk, a nyomatfigyelő egyik legfőbb célja a költségcsökkentés, a használat folyamatos monitorozásával ugyanis könnyen kideríthető, hogy egy-egy hivatalban mennyi papírra és tonerre van szükség, illetve a dokumentumok követésével kiszűrhetőek a személyes nyomtatások. A Primon hatalmas rendszerét nehezen tudtuk volna saját számítógépeinken kipróbálni, ezért felkerestük az egyik felhasználót, a Vám- és Pénzügyőrséget.

Vályi-Nagy Vilmos, a VPOP informatikai vezetője lapunknak elmondta, hogy a Primon bevezetésével még nem végeztek. Az előkészítés nehézkes volt, mert hatezer munkaállomásra és több mint ezer nyomtatóra kellett feltelepíteni a rendszert. Éppen ezért először indítottak egy háromszáz fős pilotprojektet, márciustól júliusig gyűjtötték az adatokat, majd augusztusban kiértékelték az eredményeket. A szakértő elmondta, hogy a rendszer használata során a felére csökkent a nyomtatás költsége. A rendszerből minden információt lekérdezhettek, ami nyomtatással kapcsolatos, így például megtudták, hogy egy adott napon mennyien használták személyes célokra a nyomtatókat, amit tilt a belső szabályzatuk. A rendszer segítségével azt is megtudták, hogy mely osztályokon van szükség nagyobb teljesítményű költségtakarékos nyomtatókra.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSzF) július 3-án írt ki egy pályázatot egy nyomatfigyelő rendszer beszerzésére, és a leadási határidő július 8. volt. A Colorspektrumén kívül mindegyik ajánlat érvénytelen volt, mert a rivális megoldásoknak nem volt magyar nyelvű webes interfészük. Cikkünk nyomán egy neve elhallgatását kérő szakértő elmondta: több céget olyan angol nyelvű szavak alapján zártak ki, amelyeket sehol a világon nem fordítanak le az adott ország nyelvére. Példaként a Ctrl+Alt+Del kombinációt említette. Ennek fényében viszont nehezen érthető, hogy a magyar nyelvű Microsoft Windows mitől ilyen sikeres a közbeszerzéseken. Informátorunk azt is kifogásolta, hogy egyes kifogásolt szavak nem a kezelőfelületen, hanem az adminisztrátori környezetben jelentek meg. Megkérdeztük a KSzF-től, hogy milyen szavakat kifogásoltak a tender elbírálásakor, de megkeresésünkre nem reagáltak.

Pénzhalom

Tudomásunk szerint az érintett cégek, a pályázat vesztesei azért nem támadták meg a közbeszerzési eljárást, mert rögtön az eredményhirdetést követő napokban jelent meg az új fénymásolós pályázat. A cégek inkább arra fordítják az energiájukat, hogy jó ajánlattal állhassanak elő az új tenderen. Hiszen a nyomat megfigyelő rendszer alig több mint 25 milliós ára aprópénz a nyomtatók és fénymásolók közbeszerzésein elköltött százmilliókhoz képest - csak a Colorspectrum félmilliárd forintért szállított fénymásolókat az államnak egy év alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?