A Ctrl+Alt+Del megbukott a közbeszerzésen

2008.09.17. 11:26
Gyanakodni kezdtek a nyomtatós cégek arra a nyomatfigyelő rendszerre, amely júliusban egy állami közbeszerzési tenderen győzött. Az állítják, még nem látták működés közben, noha ez a szakterületük és a magyar fejlesztésű szoftver évek óta létezik.

Egyedül a győztes Colorspectrum Kft.-nek nem kellett bemutatnia a nyomatfigyelő megoldását a július elején kiírt közbeszerzési tender utolsó megbeszélésén, mert a Primon nevű rendszerrel a cég egy nappal korábban bemutatót tartott, zárt ajtók mögött. Emiatt a riválisok elkezdtek gyanakodni, mert állításuk szerint még sohasem látták működés közben a Primon nevű rendszert, nekik viszont egymás előtt kellett prezentálniuk a termékeiket.

Papírhalom

Mint korábban megírtuk, a nyomatfigyelő egyik legfőbb célja a költségcsökkentés, a használat folyamatos monitorozásával ugyanis könnyen kideríthető, hogy egy-egy hivatalban mennyi papírra és tonerre van szükség, illetve a dokumentumok követésével kiszűrhetőek a személyes nyomtatások. A Primon hatalmas rendszerét nehezen tudtuk volna saját számítógépeinken kipróbálni, ezért felkerestük az egyik felhasználót, a Vám- és Pénzügyőrséget.

Vályi-Nagy Vilmos, a VPOP informatikai vezetője lapunknak elmondta, hogy a Primon bevezetésével még nem végeztek. Az előkészítés nehézkes volt, mert hatezer munkaállomásra és több mint ezer nyomtatóra kellett feltelepíteni a rendszert. Éppen ezért először indítottak egy háromszáz fős pilotprojektet, márciustól júliusig gyűjtötték az adatokat, majd augusztusban kiértékelték az eredményeket. A szakértő elmondta, hogy a rendszer használata során a felére csökkent a nyomtatás költsége. A rendszerből minden információt lekérdezhettek, ami nyomtatással kapcsolatos, így például megtudták, hogy egy adott napon mennyien használták személyes célokra a nyomtatókat, amit tilt a belső szabályzatuk. A rendszer segítségével azt is megtudták, hogy mely osztályokon van szükség nagyobb teljesítményű költségtakarékos nyomtatókra.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSzF) július 3-án írt ki egy pályázatot egy nyomatfigyelő rendszer beszerzésére, és a leadási határidő július 8. volt. A Colorspektrumén kívül mindegyik ajánlat érvénytelen volt, mert a rivális megoldásoknak nem volt magyar nyelvű webes interfészük. Cikkünk nyomán egy neve elhallgatását kérő szakértő elmondta: több céget olyan angol nyelvű szavak alapján zártak ki, amelyeket sehol a világon nem fordítanak le az adott ország nyelvére. Példaként a Ctrl+Alt+Del kombinációt említette. Ennek fényében viszont nehezen érthető, hogy a magyar nyelvű Microsoft Windows mitől ilyen sikeres a közbeszerzéseken. Informátorunk azt is kifogásolta, hogy egyes kifogásolt szavak nem a kezelőfelületen, hanem az adminisztrátori környezetben jelentek meg. Megkérdeztük a KSzF-től, hogy milyen szavakat kifogásoltak a tender elbírálásakor, de megkeresésünkre nem reagáltak.

Pénzhalom

Tudomásunk szerint az érintett cégek, a pályázat vesztesei azért nem támadták meg a közbeszerzési eljárást, mert rögtön az eredményhirdetést követő napokban jelent meg az új fénymásolós pályázat. A cégek inkább arra fordítják az energiájukat, hogy jó ajánlattal állhassanak elő az új tenderen. Hiszen a nyomat megfigyelő rendszer alig több mint 25 milliós ára aprópénz a nyomtatók és fénymásolók közbeszerzésein elköltött százmilliókhoz képest - csak a Colorspectrum félmilliárd forintért szállított fénymásolókat az államnak egy év alatt.  • Hírek
  • Babaváró hitel