Auguszta
-7 °C
0 °C

A Telenoré a Pronet

1999.09.23. 22:26
Norvégia legnagyobb telekommunikációs cége, a Telenor megvásárolta a Pronet Professional Internet Services magyar internetszolgáltatót.
Norvégia legnagyobb telekommunikációs cége, a Telenor megvásárolta a Pronet Professional Internet Services magyar internetszolgáltatót. A jelenleg csak Budapesten szolgáltató, 3500 előfizetővel rendelkező Pronet megvásárlásával a Telenor a három legnagyobb magyar szolgáltató egyikévé kíván válni - nyilatkozta lapunknak Robert D. Line, a cég alapítója és többségi tulajdonosa. A magyar piacon a legnagyobb szolgáltatónak, a MatávNet-nek mintegy 40 ezer előfizetője van, míg a nemrég amerikai tulajdonba került Elender Informatikai Rt. 25 ezer előfizetővel rendelkezik. Az elemzők egy része szerint a piacon harmadiknak számító DataNet-nek mintegy 10 ezer ügyfele van. Az 1 millió forint jegyzett tőkéjű Pronet gazdálkodásáról Line a vevő kérésére nem árult el többet, s nem közölte a vételárat sem. Annyit azonban elmondott lapunknak, hogy a nemrég eladott Elender mintegy tízszer akkora, mint a Pronet, utóbbit azonban értékessé teszik előfizetői és stratégiai internet-tanácsadó részlege. Az Elendert szeptember 14-én hétmilliárd forintért vásárolta meg a PSINet. Becslésünk szerint a Pronet értéke mintegy egymilliárd forint. A Pronet 85 százaléka Line, 15 százaléka pedig két magánszemély tulajdonában volt eddig. Line ezentúl a cég ügyvezető igazgatójaként irányítja 25 alkalmazottját. A tervek szerint az év végére a cég 40 embert, jövőre pedig legalább 80 embert foglalkoztat majd. A Telenor korábban is jelen volt a magyar piacon, a cég tulajdonában van a Pannon GSM 28 százaléka. Elképzelhető, hogy a két cég összekapcsolja mobil- és internetszolgáltatását.

A norvég Telenor, melynek a svéd Teliával való egyesítéséről csütörtökön állapodott meg a két állam, agresszívan terjeszkedik világszerte. A cég Nextel nevű leányvállalata a norvég otthoni internetezők 70 százalékát szolgálja ki, és hat országban birtokol internetszolgáltatókat. A cég tavaly novemberben vásárolta meg a 18 ezer ügyféllel rendelkező osztrák Magnet szolgáltatót, mely Telenor Magnet néven folytatja működését. Tavaly szeptemberben a cseh cseh Terminal.cz-t, idén januárban pedig a szlovák Netlab Plust vásárolta meg a Telenor, mindkét céget Telenor Internetre nevezte át. A szlovák Telenor Internet, mely szeptemberben Nextra néven indított internetszolgáltatást, havi 300 koronáért korlátlan hozzáférést kínál. Csak remélhetjük, hogy hamarosan itthon is hasonló áron internetezhetünk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!