A Telenoré a Pronet

1999.09.23. 22:26
Norvégia legnagyobb telekommunikációs cége, a Telenor megvásárolta a Pronet Professional Internet Services magyar internetszolgáltatót.
Norvégia legnagyobb telekommunikációs cége, a Telenor megvásárolta a Pronet Professional Internet Services magyar internetszolgáltatót. A jelenleg csak Budapesten szolgáltató, 3500 előfizetővel rendelkező Pronet megvásárlásával a Telenor a három legnagyobb magyar szolgáltató egyikévé kíván válni - nyilatkozta lapunknak Robert D. Line, a cég alapítója és többségi tulajdonosa. A magyar piacon a legnagyobb szolgáltatónak, a MatávNet-nek mintegy 40 ezer előfizetője van, míg a nemrég amerikai tulajdonba került Elender Informatikai Rt. 25 ezer előfizetővel rendelkezik. Az elemzők egy része szerint a piacon harmadiknak számító DataNet-nek mintegy 10 ezer ügyfele van. Az 1 millió forint jegyzett tőkéjű Pronet gazdálkodásáról Line a vevő kérésére nem árult el többet, s nem közölte a vételárat sem. Annyit azonban elmondott lapunknak, hogy a nemrég eladott Elender mintegy tízszer akkora, mint a Pronet, utóbbit azonban értékessé teszik előfizetői és stratégiai internet-tanácsadó részlege. Az Elendert szeptember 14-én hétmilliárd forintért vásárolta meg a PSINet. Becslésünk szerint a Pronet értéke mintegy egymilliárd forint. A Pronet 85 százaléka Line, 15 százaléka pedig két magánszemély tulajdonában volt eddig. Line ezentúl a cég ügyvezető igazgatójaként irányítja 25 alkalmazottját. A tervek szerint az év végére a cég 40 embert, jövőre pedig legalább 80 embert foglalkoztat majd. A Telenor korábban is jelen volt a magyar piacon, a cég tulajdonában van a Pannon GSM 28 százaléka. Elképzelhető, hogy a két cég összekapcsolja mobil- és internetszolgáltatását.

A norvég Telenor, melynek a svéd Teliával való egyesítéséről csütörtökön állapodott meg a két állam, agresszívan terjeszkedik világszerte. A cég Nextel nevű leányvállalata a norvég otthoni internetezők 70 százalékát szolgálja ki, és hat országban birtokol internetszolgáltatókat. A cég tavaly novemberben vásárolta meg a 18 ezer ügyféllel rendelkező osztrák Magnet szolgáltatót, mely Telenor Magnet néven folytatja működését. Tavaly szeptemberben a cseh cseh Terminal.cz-t, idén januárban pedig a szlovák Netlab Plust vásárolta meg a Telenor, mindkét céget Telenor Internetre nevezte át. A szlovák Telenor Internet, mely szeptemberben Nextra néven indított internetszolgáltatást, havi 300 koronáért korlátlan hozzáférést kínál. Csak remélhetjük, hogy hamarosan itthon is hasonló áron internetezhetünk.  • Hírek
  • Személyi kölcsön