Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kábeles visszaélés tízmillióért

2006.03.27. 14:58
A versenyhivatal tízmillió forintos bírságot szabott ki a miskolci székhelyű PR-Telecom Rt.-re - közölte a GVH hétfőn. A kábelszolgáltató céget azért büntették, mert visszaélt erőfölényével akkor, amikor úgy léptette életbe a jelentős többletdíjfizetési kötelezettséggel járó programcsomag-módosításait, hogy arról előzetesen nem kérte ki az előfizetők véleményét.
A versenyhivatal versenytanácsának döntése a korábbi gyakorlatba illeszkedik. Eszerint egy kábeltelevíziós szolgáltató akkor jár el versenyjogba ütközően, ha a fogyasztók előzetes megkérdezése nélkül változtatja meg a programcsomag összetételét. Ez a kötelezettsége akkor áll fenn, ha a programcsomag jelentős változtatása számottevő mértékű díjemeléssel jár együtt.

Ilyen esetben a gazdasági erőfölényben lévő kábeltelevíziós társaságnak lehetőséget kell adnia előfizetőknek arra, hogy azok a tervezett módosításról véleményt mondhassanak, amelynek eredményét köteles figyelembe venni - emlékeztetett a GVH.

Amennyiben az előfizetők többsége nemtetszését fejezi ki a tervezett programcsomag módosítással kapcsolatban, akkor azt a szolgáltató jogszerűen nem teheti meg. Ezzel ugyanis az előfizetők nagy részét arra kötelezné, hogy egy, a többség által nem igényelt árut, illetőleg áruelemet megvásároljanak - olvasható a GVH közleményében.

A kiszolgáltatott előfizető ezt kényszerként, indokolatlan jövedelem-átrendeződésként éli meg, hiszen nincsen reális lehetősége más szolgáltatót igénybe venni, vagy a szolgáltatót más módon, a javára kedvező eredményt igérően felszólalni a változtatás ellen. A PR-TELECOM a programcsomag módosítása során figyelembe vette a közvélemény kutató cégek által közzé tett általános jellegű információkat a fogyasztói igényekről.

A GVH Versenytanácsa szerint azonban ez nem teszi szükségtelenné azt, hogy az egyes ellátási körzetek fogyasztói közvetlenül is tiltakozhassanak a módosítás ellen. Erre még akkor is jogot kell biztosítani, ha az eddigi tapasztalatok szerint az előfizetők csak viszonylag kis része élt ténylegesen ezzel a lehetőséggel - érvelt a versenyhivatal a tízmilliós versenyfelügyeleti bírságról szóló döntésben.