Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A Telenoré a Pannon GSM

2001.07.26. 11:21
A norvég Telenor száz százalékra növelte tulajdoni hányadát a Pannon GSM-ben, miután kivásárolja a KPN, a Sonera és a Tele Danmark Communications üzletrészét. A Pannon GSM a jövőben piacvezető pozíciót szeretne szerezni a mobiltelefonos internet és adatszolgáltatás terén.
A norvég Telenor Mobile csütörtökön írja alá azt a szerződést a holland KPN Távközlési Társasággal, a finn Sonera-val és a dán Tele Danmark Communications-szel, amelynek eredményeként részesedése 25,78 százalékról száz százalékra emelkedik.

A norvég cég 1.002 millió euróért veszi meg a három társaság tulajdoni hányadát. Így a Pannon GSM tőkeértéke 1.350 millió euró. A Pannon GSM nettó hitelállománya megközelítőleg 250 millió euró.

A tranzakció teljesülése bizonyos feltételektől függ, beleértve többek között a vállalati jóváhagyásokat, a szabályozó hatósági jóváhagyásokat, valamint a végleges részvényvásárlási megállapodást a felek között. A részvényvásárlás készpénzért történik, és rendelkezésre álló hitelkereteiből finanszírozzák majd.

A Pannon GSM volt az első nemzetközi mobilvállalkozás, amelyben a Telenor érdekeltséget szerzett. Az 1993/94-es időszak során a cég mobiltelefon-szolgáltatást hozott létre Magyarországon. A Pannon GSM 2001. június 1-jén jelentette be, hogy előfizetőinek száma elérte a másfél milliót, amely közel 300,000 fős nettó előfizetői növekedést jelent 2000. év vége óta, közel 40 százalékos piaci részesedéssel. A 2001. év első félévében a Pannon GSM 236,9 millió euró bevételt és 81.6 millió eurós EBIDTA-t jelentett, amely 34 százalékos EBIDTA rátát jelent.

Magyarország népessége 10,1 millió fő és a Hírközlési Főfelügyelet adatai alapján a mobilszolgáltatás elterjedtsége körülbelül 38 százalék, amely 2001 júniusában haladta meg a vezetékes távközlési szolgáltatás arányát.