A PSINeté az Elender

1999.09.14. 20:13
Egy észak-amerikai, a tőzsdén is szereplő szakmai befektető vásárolta meg a 75 százalékban három magyar magánszemély tulajdonában lévő Elender Informatikai Rt.-t, amely a második legnagyobb magyar internetszolgáltató.

Az Index információi szerint több mint 7 milliárd forintért az amerikai PSINet kommunikációs szolgáltató tulajdonába került az Elender, amely eddig többsegi magyar tulajdonban volt. A Carnation hírlevele szerint a vételár kereken 32 millió. A zárt versenytárgyalás végső szakaszának két résztvevője volt, a Cable & Wireless és a PSINet közül az utóbbi ajánlatát fogadták el az Elender tulajdonosai. Az Elender vezetői a Kempinski Szállóban jelentették be az üzlet létrejöttét.

Az Elender Informatikai Rt. 1996. januárjában indította internetszolgáltatását. A cég, amely időközben az amerikai Advent International pénzügyi befektető révén 1 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, idén közel 4 milliárd forintos forgalmat tervez, és 25 százalékos piaci részesedével a Matáv után a második legnagyobb internetszolgáltató. Az Elender jelentős bevételre tesz szert abból, hogy a cég 1997 óta a Sulinet internetszolgáltatója is, mintegy 1000 középiskola, 200 általános iskola és néhány tucat pedagógiai intézet tartozik ügyfelei közé.

A PSINet és a Cable & Wireless is nemzetközi kommunikációs szolgáltató, világkörüli hálózataikon adat- és beszédforgalmat, tévéadásokat továbbítanak. A Cable & Wireless gerinchálózatát 70 országban használják, több, mint 30 országban pedig mobilszolgáltatást is nyújtanak a cég leányvállalatai.

A PSINet az idei év során már 15 internetszolgáltatót vásárolt meg Európában, Amerikában és a Távol-Keleten. Legutóbb, augusztus végén két osztrák szolgáltató került a cég birtokába, a bécsi CSO.Net és a tiroli Netwing. A PSINet az internet úttörői közé tartozik, a 80-as években a cég alapítója, William L. Schrader is az NSFNET nevű hálózat létrehozói között volt. Az NSFNET (National Science Foundation Network) nagyteljesítményű számítógépeket kötött össze, és akkoriban az internet egyik legnagyobb forgalmú gerincvonala volt. 1986-ban pedig Schrader hozta létre az elso regionális hálózatot New York államban, az egyetemeket és kutatóintézeteket összekötő NYSERNetet. Schrader és a PSINet más alapítói írták az SNMP protokollt, amely az internet hálózati forgalmát irányító routerek konfigurálására szolgál. A cég 1989-ben kezdett internetszolgáltatásba Amerikában, a szolgáltatás kezdetekor 40 előfizetőjük volt. A PSINet augusztus végén vásárolta meg 720 millió dollárért a TNI nevu elektronikus kereskedelemmel foglalkozó céget, amely az amerikai bankkártyás vásárlások 70 százalékát bonyolítja.

A versenytársak véleménye

Vince Mátyás, a Matávnet Kft. ügyvezető igazgatója: - A tőkeerős vevő megjelenése a magyar internetpiacon nagyon jelentős lépés, természetesen a Matávnet számára sem közömbös, hogy konkurense mögé jelentős cég állt tulajdonosként. Új szlogenre lesz majd szüksége az eddigi döntően magyar tulajdonú szolgáltatónak. Erősödő verseny következik, ezzel a felhasználó jobban fog járni. Üdvözöljük az új résztvevőt, éljen a verseny!

Pénzes Jenő, a Datanet Rt. vezérigazgatója: - A 7 milliárd forint eltúlzott ár, véleményem szerint 30 %-kal felül van értékelve az Elender Rt. Az Elenderért versengő társaságok közül egyébként kilógott a PSINet, hiszen amíg a többiek döntően telekomunikációs vállalkozások voltak, addig a PSINet tipikusan IT cég. Így a hazai versenytársaitól eltérően nem tudja maga megoldani a nemzetközi elérést, sávszélességet fog vásárolni, valószínűleg épp a konkurrensektől.

Dr. Kurusa Árpád a mintegy 2500 ügyfelet számlá/ló, éppen országos terjeszkedésre készülő szegedi székhelyű Tiszanet Rt vezérigazgatója: - Az Elender lényegében három fő tevékenységgel foglalkozik. Van egy számítástechnikai bolthálózata, a Sulinet hálózat szolgáltatója, és mintegy 28 ezer ügyfelet számláló internet-szolgáltatást végez. A vásárlóból kiindulva, de az összeget magát tekintve is, valószínűleg ez utóbbi volt a vevő számára a legértékesebb falat. Az Elender egy ideje már helyi Internet-szolgáltatók felvásárlásával építi országos hálózatát, ami arra enged következtetni, hogy a vezetés tudatosan készült a cég értékét nagyban meghatározó szolgáltatási teljesség kiépítésére. Ide sorolható az új Elender portál létrehozása is, amely a Kincskereső megvásárlásával kezdődött. Nem csodálkoznék, ha a nemrég befogadott 1 milliárd forintos tőkeemelésnek, amit tavaly a mormon befektetőcsoport biztosított, ennek a teljességnek a kiépítése lett volna a valódi célja, már akkor az eladást tartva szem előtt. Tudva, hogy a nemzetközi piacon általában 1000-2000 dollárt ér" egy előfizető, a 30 millió dolláros vásárlás reális üzletnek látszik.  • Tippek
  • Babaváró hitel