Konrád
8 °C
26 °C

A PSINet sanyarú helyzete nincs hatással magyar leányvállalatára

2001.04.18. 17:55
Az amerikai PSINet internetszolgáltató negyedik negyedéves vesztesége 3,2 milliárd dollárra rúg, a céget várhatóan csődvédelem alatt átszervezik, eladják vagy felszámolják. A hazai leányvállalat sorsára azonban a cég ügyvezetője, Graur Tamás szerint nincs közvetlen hatással az amerikai szükségállapot, mivel a PSINet Magyarország önfenntartó.
A PSINet kedvezőtlen helyzete nem befolyásolja közvetlenül a hazai leányvállalat sorsát, mondta el kérdésünkre Graur Tamás, a PSINet Magyarország ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a PSINet Magyarország önfenntartó, és nincs szüksége az anyacég pénzügyi támogatására.

Mint már korábban írtuk, a PSINetnek elfogyott a készpénze, ezért várhatóan csődvédelem alatt átszervezik a céget, ám még az is elképzelhető, hogy felszámolják. A PSINet kedden jelentette be negyedik negyedéves eredményeit. Ugyan a cégnek az egy évvel korábbi 164,8 millióról 291,1 millió dollárra nőtt a bevétele, vesztesége megtízszereződött: az egy évvel korábbi 223,5 millióról 3,2 milliárd dollárra nőtt a cég negyedik negyedévi vesztesége.

A KDP Investment Advisors elemzője szerint a PSINetet valószínűleg részlegenként adják majd el. PSINet néven esetleg a vállalati internetszolgáltatást folytathatná a cég. Amennyiben a PSINet eladására kerül sor, Graur Tamás szerint elképzelhető, hogy a hazai leányvállalatot is eladják. A cég azonban optimista, tovább kíván terjeszkedni, illetve megőrizni piacvezető szerepét az üzleti internetszolgáltatásban. A PSINet Magyarországnak jelenleg mintegy hétszáz nagyvállalati ügyfele van, mondta el az ügyvezető.

Az amerikai internetszolgáltató már szerdán elbocsátott 125 embert, azonban a Wall Street Journal szerint hamarosan további átszervezésre lehet számítani. A cég hónapok óta komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, teljes adósságát szakértők 3,5 milliárd dollárra teszik. Az első elbocsátásokra azonban már 2000 elején sor került, akkor az alkalmazottak mintegy 10 százalékától vált meg a cég, tavaly decemberben pedig további 300 embert bocsátott el a vállalat.