Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Borul a PSINet

2001.03.20. 16:36
A PSINet részvényárfolyama 74 százalékot zuhant, miután a vállalat bejelentette, hogy a cég lényegében elvesztette a teljes vagyonát, és megbízta a Dresdner Kleinwort Wassersteint a mintegy 3,6 milliárd dollárra rúgó adósságállománya átstrukturálásával.
Az internetes szolgáltatásokra és elektronikus kereskedelemre szakosodott társaság papírjai hétfőn 19 centen zártak a Nasdaqon, azaz több mint 99 százalékot zuhantak, az egy évvel ezelőtti 50 dolláros árfolyamhoz képest. A vállalat bejelentette, még az átszervezések után sem valószínű, hogy a cég vagyona többet fog érni az adósságoknál, így a részvényesek papírjaikat behinthetik sóval.

A PSINet tavaly novemberben megbízta a Goldman Sachs Groupot a menekülési útvonal kidolgozásával, mint például az alaptevékenységhez csak lazán csatlakozó részlegek értékesítése vagy a teljes cég beolvasztása.

Felszámolni a felszámolhatót

"Gyakorlatilag minden mozdíthatót eladnak", vélekedett a KDP Investment Advisors elemzője, aki a cég jövőjét abban látja, hogy feldarabolják részegységeire, majd felvásároltatják a konkurenciával. Ha a cég ezzel a névvel túlélné az akciót, vállalati internetszolgáltató formájában próbálkozhatna tovább.

A vállalat jó ideje próbál túladni részlegein. Múlt héten 300 millió dollárért sikerült eladni az internetes hitelkártyás fizetési rendszereket fejlesztő PSINet Transaction Solutionst a GTCR Golder Rauner befektetőtársaságnak, amelyet a PSINet 1999-ben vásárolt fel 720 millió dollárért.

Hétfőn a PSINet leányvállalata, a francia Metamor Holdings szabadult meg minden érdekeltségétől a Decan Groupe tanácsadócégben, ami a Getronics International BV kezébe került. Az üzlet értéke hozzávetőlegesen 33,5 millió euró.

Az anyacég március elején leválasztotta Inter.net egyéni előfizetői internetszolgáltatóját, amelyet a cég vezetőinek egy csoportja visz tovább. A tizenöt országban 600 ezer előfizetőt kiszolgáló szolgáltató Kurt Baumann és David Browning vezetésével önállódosott, a PSINet mindössze kisebbségi tulajdonrészt, igazgatótanácsi szavazatokat nem tartott meg. Az üzlet értékét nem közölte egyik fél sem.

A PSINet nemzetközi hálózata

Végjáték

A PSINet szeptember 30-án zárt harmadik negyedéve végére 3,6 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, 1,4 milliárdos veszteség mellett. Negyedik gazdasági negyedévének eredményéről a vállalat még nem számolt be, de március 2-án mintegy 300 millió dollár készpénztartaléka volt. A cég hétfőn bejelentette, korábbi nemzetközi vezetője Harry G. Hobbs veszi át a teljes nemzetközi irányítást. Ugyanekkor lemondott James F. Cragg az észak-amerikai üzletért felelős alelnök.

A virginiai Asburn székhelyű vállalat több mint 28 ország 900 nagyvárosának szolgáltat közvetlen internetes gerinchálózatot.

A PSINet 1999 szeptemberében vásárolta meg az Elender Informatikai Rt.-t. A cég egyik jogutódjaként kivált az egyéni felhasználókat kiszolgáló üzletág, amely Inter.net Magyarország néven működik tovább. A vállalati ügyfeleket a PSINet Magyarország vette át, míg az Elender harmadik utódcége a tartalom- és alkalmazásfejlesztéssel a foglalkozó tanácsadócég, a Webigen.