Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szuezi válságban a PlayStation 2

2004.12.09. 12:56
A boltokban hiánycikk a karácsonyi vásárlási szezon egyik legnépszerűbb terméke, a Sony PlayStation 2 vékony változata, mert az Európába tartó szállítmány elakadt a Szuezi-csatornánál. A Sony teherszállító repülőgépekkel próbálja kimenteni a készletet.
A Sony szeptember közepén dobta piacra a PlayStation 2 játékkonzol új változatát, amely negyedakkora, mint elődje, de nagyjából ugyanannyiba kerül. A vékony konzolban ugyanazok a funkciók vannak, mint elődjében, de mivel kevesebb alkatrészből áll, olcsóbban legyártható.

Az új PlayStation olyannyira népszerű, hogy a boltok gyakorlatilag már a megérkezése pillanatában eladják az egész készletet, de az európai rajongók most hiába várnak a játékgépre, mert egy Kínából útnak indult szállítmány elakadt a forgalmas Szuezi-csatornában.

Mentik, ami menthető

A PlayStation értékesítésével foglalkozó online kereskedők közül az Amazon.com azt írta ki a szájtjára, hogy nincs több konzol a raktárában, és a következő hetekben nem is lesz, tehát az ügyfelei valószínűleg csak januárban juthatnak hozzá a játékgéphez. Ugyanakkor az eBay aukciós szájtján licitálók olyan elszántak, hogy akár száznegyvenezer forintot is hajlandóak fizetni a konzolért, pedig az a boltokban csak negyvenezer forintba kerül.

A Sony repülőgépekkel próbálja kimenteni a karácsonyi vésztartalékot a szuezi "válságövezetben" ragadt kínai konténerszállító uszályról, nehogy a versenytársai kihasználhassák a zavaros helyzetet. A vállalat szóvivője az eCommerce Times című lapnak elmondta, hogy orosz teherszállító repülőgépekkel szállítják el a készleteket.

Élesedő verseny

Iparági szakértők szerint a karácsonyi hiánynak az a legnagyobb veszélye, hogy a Sony legfőbb ellenfele, a Microsoft komoly piaci részesedést happolhat el a japán gyártótól az Xbox konzollal és a roppant népszerű Halo 2 játékkal.

A Retail Week magazin november végi jelentése szerint egy hét alatt csak hatezer PlayStation 2 konzolt értékesítetek Nagy-Britanniában, pedig egy évvel ezelőtt, pontosan ugyanezen a héten a régi változatból majdnem kilencvenezer fogyott.