Szilárda
-4 °C
3 °C

Internetaszály fenyeget

2002.06.12. 13:50
A hónap végéig működhet a becsődölt KPNQwest. Az európai internet harmadát kiszolgáló vállalat legnagyobb adósa tulajdonosa, ügyfelei azonban most több számlát befizettek.
A 2 milliárd euróval eladósodott, június elején csődbe ment holland KPNQwest távközlési és internetszolgáltató ebben a hónapban végig működni fog - közölte Eddie Meijer csődgondnok, miután a kedd este lejárt határidőig több ügyfél fizetett elmaradt számlái után. A beérkezett összegek elmaradtak a csődgondnokság várakozásától, amely mégis a működés folytatása mellett döntött. Úgy vélik, ezzel nő az esély, hogy a vállalatot vagy egyes részeit el lehet adni július elsejéig - közölte Meijer.

Internetaszály fenyeget

A KPNQwest saját adatai szerint az egyik legnagyobb európai internetszolgáltató, és a teljes európai hálózati piac harmadát fedi le. Tizennyolc országban vannak ügyfelei. Ha kikapcsol, akkor az európai internetforgalom egy része jócskán lelassulhat és sok oldal hozzáférhetetlenné válhat.

A KPNQwest csődgondnoka csütörtökön szólította fel a vállalat adósait, hogy rendezzék számláikat, és akkor néhány hétig működhet a szolgáltatás. A KPNQwest 25 ezer kilométeres európai hálózatának napi működtetési költsége 1 millió dollár körül van, ügyfeleinek száma 100 ezer. A csődgondnok adatai szerint az egyik tulajdonos, a holland KPN távközlési vállalat maga 23 millió euróval tartozik a KPNQwestnek, és ez az internetszolgáltató legnagyobb aktuális kintlevősége.

Növekvő bevétel, növekvő veszteség

A KPNQwest internet szolgáltatást nyújt több nagy európai vállalatnak, köztük a finn Nokiának és a Sonera távközlési vállalatnak, és több amerikai cég, közte a Microsoft és a Dell Computer Corporation európai üzletágának. Az 1998-ban alapított holland-amerikai vegyesvállalat KPNQwest június elején jelentett csődöt, azután hogy nem sikerült eladni vagyontárgyaikat, hogy a bevételből megéljenek egy darabig. A csődöt bíróság mondta ki.

A KPNQwest forgalma tavaly 810,1 millió euró volt, 75,5 százalékkal több, mint 2000-ben, de közben nettó vesztesége 266 millió euróra nőtt az előző évi 138,6 millió eurós egyszeri tételek nélküli nettó veszteségről. A cég már május közepén közölte, hogy ha részvényesei, vagyontárgyainak esetleges vásárlói, új befektetők vagy a hitelezők nem segítenek, akkor nem lesz képes tovább finanszírozni pénzügyi átalakítási programját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!