Szilárda
0 °C
6 °C

Kartellezés miatt 300 milliót fizet a Samsung

2005.10.14. 12:10
Valóban összejátszottak a cégek 2002-ben a számítógépes memóriák piacán. Most a Samsung is elismerte, hogy részt vett az összeesküvésben. A Hynix és az Infineon már korábban megkapta büntetését.

A Samsung - a világ legnagyobb memóriagyártója - elismeri, hogy 1999 áprilisa és 2002 júniusa között más cégekkel közösen alakították ki a számítógépekben és szerverekben használt DRAM memóriák árát. Ezzel lezárult az Egyesült Államok történetének második legnagyobb antitrösztpere, a dél-koreai cég pedig 300 millió dollárt fizet. A memóriagyártók kartellgyanús viselkedése miatt először a Dell Computer akkori vezérigazgatója, Michael Dell panaszkodott.

Egy másik dél-koreai cég, a Hynix is a kartell tagja volt, és ezért korábban 185 millió dolláros büntetést kellett fizetnie. A német Infineon négy vezetője négy és hat hónap közötti időre börtönbe vonult 2004 decemberében, és fejenként negyedmillió dolláros büntetést szabtak ki rájuk. A Cnet informatikai szaklap információi szerint a gyártók nem igazán jártak jól az együttműködéssel: bár a Samsung jelentős profitot szerzett, a többi vállalat - például a Hynix - több milliárd dolláros veszteséget könyvelt el az elmúlt években.

A Samsung Electronics harmadik negyedévi eredménye harminc százalékkal csökkent az előző év azonos idejének eredményéhez képest büntetés, illetve a memóriák árának csökkenése miatt. A cég a szeptember 30-al záruló negyedben 1,8 milliárd dolláros adózott eredmény ért el, szemben a tavalyi negyedévi 2,6 milliárd dolláros eredménnyel, írta az MTI. A vállalat egyébként a büntetés kifizetésére tavaly már elkülönített 100 millió dollárt, a harmadik negyedévben pedig 192 milliót.