Ágnes
-1 °C
2 °C

Biotechben erősít a Richter

2005.11.21. 10:42
Átadták a Richter Gedeon Rt. rekombináns (természetes alapú) fehérjék előállítására alkalmas laboratóriumát. Ezzel a gyógyszergyár már 4,5 milliárd forintot költött biotechnológiai versenyképessége javítására az elmúlt öt évben. Viszont az influenza elleni Tamiflu gyártásából várhatóan kimarad, közölte a Világgazdasággal Bogsch Erik vezérigazgató.

A Richter kőbányai telephelyén átadták a rekombináns fehérjék előállítására alkalmas laboratóriumot. Az egységre, illetve egy nagy áteresztőképességű, úgynevezett HTS-laboratóriumra mintegy 500 millió forintot költött a társaság, a korábban elkészült molekuláris biológiai és géntechnológiai módszereket alkalmazó kutató-fejlesztő egységére pedig mintegy négymilliárdot. A legnagyobb hazai gyógyszergyár célja ezzel az öt év alatt fejlesztésre költött 4,5 milliárd forinttal az volt, hogy javítsa versenyképességét a biotechnológiai eszközök használatában. A Richter a dinamikusan fejlődő terület megoldásait már mintegy 40 éve alkalmazza, hangzott el a pénteki tájékoztatón.

Kifejezetten biotechnológiai készítménye egyelőre nincs a cégnek - mondta kérdésünkre Bogsch Erik vezérigazgató -, az első ilyen termék kifejlesztése 5-7 év múlva várható. Viszont sok szteroidkémiai termék előállítása során használ a cég biotechnológiai műveleteket, például a fogamzásgátlók hatóanyagának gyártásakor. Ebben a régión belül és a világon is egyedülálló a Richter, rajta kívül csak a német Schering és a holland Akzóhoz tartozó Organon alkalmaz hasonló eljárásokat.

A Nemzeti fejlesztési tervben az élettudományok - azon belül is a biotechnológia - feltehetően kiemelt szerepet kapnak. Az ezen belül indult Asbóth-pályázaton a Richter egy az országot behálózó biotechnológiai klaszterrel pályázott. Megvalósításához széles körű együttműködés kell az akadémiai és az egyetemi kutatóhelyek bevonásával, s ehhez a Richter már megkezdte az előkészítést. Bogsch Erik szerint a Richter alkalmas partnere lehet a szárnyaikat bontogató kisebb, tudás alapú biotechnológiai vállalkozásoknak. E más cégektől, kutatóhelyekről kiperdült (spin-off) vállalkozások közül többel is tárgyal a Richter később indítandó együttműködésekről. A cégnél formálódó hasonló kutató-fejlesztő csoportok azonban egyelőre a Richteren belül működnek tovább, egy idő után esetleg külön egységgé válhatnak.

Tavaly a gyógyszergyártó vállalat 10,3 milliárd, 2003-ban 9,4 milliárd forintot költött kutatásra és fejlesztésre. A cég programot indított a kiváló hazai kutatók itthon tartására.

A társaság tavaly 121,6 milliárd forintos forgalmat ért el, üzemi eredménye 34,9 milliárd, adózott eredménye 37,6 milliárd forintot tett ki. 2004 végén négymilliárd forintos hosszú lejáratú kötelezettsége és 211,3 milliárdos saját tőkéje volt. Szintén év végi adat szerint 62,2 százaléka külföldi, 12,8 százaléka belföldi befektetőké, a többi részvény az ÁPV Rt.-é.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft