Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sonicblue: a vásárló visszavág

2002.06.07. 13:00
Öt ReplayTV digitális videómagnó-tulajdonos beperelte a hollywoodi filmstúdiókat. Céljuk, hogy a bíróság mondja ki: joguk van a nekik tetsző műsorokat rögzíteni és joguk van átugrani a reklámokat.
Csütörtökön a Sonicblue által forgalmazott Replay TV 4000 digitális videómagnó tulajdonosai közül öten az Electronic Frontier Foundation polgárjogi szervezet szoros támogatásával besétáltak a Los Angelesi bíróságra és polgári pert indítottak huszonhét hollywoodi filmstúdió ellen. Keresetük lényege, hogy a bíróság állapítsa meg, a stúdiók - köztük a Disney, a Time Warner, vagy az NBC - rosszhiszeműen állítják azt, hogy a Sonicblue készülékeinek használata szerzői jogsértéssel azonos.

Mit nyomnak?

A tévénézők jogi lépéseire azt követően került sor, hogy az amerikai filmstúdiók iparági szövetsége, az MPAA perbe fogta a Sonicblue-t, azzal hogy Replay TV 4000 modelljük szolgáltatásai - pédául az reklámokat kikerülő "AutoSkip" és hogy a készülék merevlemezén tárolt fizetős adásokkal egymás között csereberéljenek az előfizetők - sértik a szerzői jogokat.

Az elmúlt hónapban Charles Eick szövetségi bíró első fokú döntésében kötelezte a Sonicblue-t, hogy bármilyen módon, de gyűjtsön adatokat a vásárlói tévézési szokásairól és jelentse, ha valaki megérintette az AutoSkip gombot.

Még mindig a videómagnó

Az MPAA a digividi-tulajok lépését ellenkampányfogásnak minősítette. "Soha sem utaltunk arra, hogy a jogi lépéseket szándékozunk tenni a készüléket használó fogyasztók ellen." - fogalmaztak közleményükben.

"Ez nem egy radikálisan új technológia. Olyan jogokat védelmezünk, amelyeket évek óta gyakorolunk." - kommentálja a lépést az EFF jogásza, Robin Gross. Gross szerint a történet a nyolcvanas évek eleji videómagnós perek újrajátszása (mint ismert, a videómagnót nem tiltották be).

Ira Rothkin, a Replay TV tulajokat segítő EFF-frontügyvéd jelezte: szeretné ha a két párhuzamos pert egymáshoz kötnék és a késő nyárra kitűzött tárgyalási napot kissé előrébb hoznák.