Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Sonicblue: a vásárló visszavág

2002.06.07. 13:00
Öt ReplayTV digitális videómagnó-tulajdonos beperelte a hollywoodi filmstúdiókat. Céljuk, hogy a bíróság mondja ki: joguk van a nekik tetsző műsorokat rögzíteni és joguk van átugrani a reklámokat.
Csütörtökön a Sonicblue által forgalmazott Replay TV 4000 digitális videómagnó tulajdonosai közül öten az Electronic Frontier Foundation polgárjogi szervezet szoros támogatásával besétáltak a Los Angelesi bíróságra és polgári pert indítottak huszonhét hollywoodi filmstúdió ellen. Keresetük lényege, hogy a bíróság állapítsa meg, a stúdiók - köztük a Disney, a Time Warner, vagy az NBC - rosszhiszeműen állítják azt, hogy a Sonicblue készülékeinek használata szerzői jogsértéssel azonos.

Mit nyomnak?

A tévénézők jogi lépéseire azt követően került sor, hogy az amerikai filmstúdiók iparági szövetsége, az MPAA perbe fogta a Sonicblue-t, azzal hogy Replay TV 4000 modelljük szolgáltatásai - pédául az reklámokat kikerülő "AutoSkip" és hogy a készülék merevlemezén tárolt fizetős adásokkal egymás között csereberéljenek az előfizetők - sértik a szerzői jogokat.

Az elmúlt hónapban Charles Eick szövetségi bíró első fokú döntésében kötelezte a Sonicblue-t, hogy bármilyen módon, de gyűjtsön adatokat a vásárlói tévézési szokásairól és jelentse, ha valaki megérintette az AutoSkip gombot.

Még mindig a videómagnó

Az MPAA a digividi-tulajok lépését ellenkampányfogásnak minősítette. "Soha sem utaltunk arra, hogy a jogi lépéseket szándékozunk tenni a készüléket használó fogyasztók ellen." - fogalmaztak közleményükben.

"Ez nem egy radikálisan új technológia. Olyan jogokat védelmezünk, amelyeket évek óta gyakorolunk." - kommentálja a lépést az EFF jogásza, Robin Gross. Gross szerint a történet a nyolcvanas évek eleji videómagnós perek újrajátszása (mint ismert, a videómagnót nem tiltották be).

Ira Rothkin, a Replay TV tulajokat segítő EFF-frontügyvéd jelezte: szeretné ha a két párhuzamos pert egymáshoz kötnék és a késő nyárra kitűzött tárgyalási napot kissé előrébb hoznák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!