Judit
2 °C
7 °C

A versenyhez szélessávú kapcsolatok kellenek

2002.06.07. 12:23
A távközlési piac liberalizációjának hatására kialakuló versenyben a fejlett technológiai megoldások alkalmazásának meghatározó szerepe lesz a piaci szereplők életében. A versenyképesség fenntartása elképzelhetetlen a szélessávú technológiák kiterjedt alkalmazása nélkül. Ez adta a "Szélessávú technológiák a jövőorientált távközlésben" című kétnapos rendezvény aktualitását, amelyet az Institute for International Research [IIR] szervezett június 4-5-én.
A konferencián Andrási Tamás a BellResearch üzletfejlesztési igazgatója előadásában a liberalizáció hatásvizsgálata és modellezési lehetőségei mellett részletesen foglalkozott a szélessávú internethozzáférés jelenlegi elterjedtségével és a közeljövőben várható tendenciákkal.

Andrási ismertette a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeit, mely szerint 2001. év végén az otthoni internethozzáférések közül mindössze minden tizedik [9%] minősült szélessávú kapcsolatnak, amely kb. 15-16 ezer, kábeles és DSL előfizetőt jelentett. Az üzleti piacon a tavalyi év végén az egy fős és nagyobb gazdálkodó szervezetek körében kb. 6-7 ezer szélessávú internetkapcsolat volt azonosítható, amely az összes hozzáférés 8%-át jelentette. Az üzleti és lakossági hozzáférések együttesen 2001 végén körülbelül 21-23 ezer szélessávú kapcsolatot tettek ki, amelyből mintegy tízezer volt az ADSL hozzáférések aránya.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményei szerint a szélessávú kapcsolatok aránya lényegesen magasabb a 300 fő feletti nagyvállalatok körében [27%], míg mikro [1-9 fős] és kisvállalatok [10-49 fős] esetén 6-8% körül alakul az internetelőfizetéssel rendelkezők bázisán. Az üzleti szférában elsősorban a mikro- és kisvállalatok esetén várható a DSL technológia további terjedése, mivel a nagy és középvállalati szférában a bérelt vonali és ISDN kapcsolatok dominálnak. Míg a bérelt vonal garantált sávszélességével nem, az ISDN-nel inkább versenyképes a DSL technológia, azonban az Internetet nemrégiben bevezetett kis- és középvállalatokat kötik több évre szóló szolgáltatói szerződések.

Modemről szélessávra váltanának

A lakossági szegmensben a szélessávú technológiák jövőbeni terjedése elsősorban a fizetős szolgáltatással rendelkező felhasználók [az otthoni netezők kb. 70%-a vesz igénybe fizetős szolgáltatást] esetén várható, akik közül a jövőbeni fejlesztést fontolgatók közül minden második szélessávú [kábeles vagy DSL] hozzáférésre kíván váltani - hangsúlyozta a BellResearch vezetője a Magyar Infokommunkációs Jelentés lakossági piacra vonatkozó felméréséből.

A régió országaival összehasonlítva, Magyarország a sereghajtók közé tartozik: mind Csehország, mind Észtország megelőzi nemcsak a DSL vonalak abszolút számában, de a 100 lakosra jutó arányban is [az egyéni előfizetői vonalak figyelembe vételével]. A világrangsort egyébként a távol-keleti országok vezetik, amelyek közül Dél-Korea az elmúlt két évben produkált több mint 600%-os növekedéssel 19 millió szélessávú felhasználót tudhat magáénak.

Koreában a kormányzat segíti a háló fejlődését

Andrási Tamás előadásában felhívta a figyelmet, hogy a dél-koreai internetboom is több tényezőnek is köszönhető, amelyek közül a legfontosabbak a tudatos kormányzati stratégia, amely a gerinchálózatok kiépítésének támogatásában fejeződött ki, az ország populációjának elhelyezkedése, amelynek köszönhetően a lakosok 40%-a nagyvárosokba koncentrálódik, valamint a szélessávú kapcsolatra épülő alkalmazások széles köre, amelyek közül az elektronikus kereskedelem, utazásszervezés, online játékok és képregények tartoznak a legnépszerűbbek közé. A szolgáltatók között kibontakozott éles árverseny lehetővé tette, hogy a Dél-Koreában működő több mint 26 ezer internetkávézó mellett az összes postahivatal ingyenes hozzáférést biztosítson.

A hazai piac hasonló fellendítéséhez a BellResearch vezetője szerint nem elegendő csak a jelenlegi internetezőkre koncentrálni: megfelelő alkalmazásokkal a számítógép és a szélessávú internet nyújtotta lehetőségek kibővítésén keresztül fel kell ébreszteni az egyéni vagy családi igényeket. Korábban például kevesen gondolhattak arra, hogy kedvenc filmjüket mozi helyett PC-jük előtt ülve válasszák ki, vagy barátaikkal játékterem helyett az interneten keresztül vágjanak bele egy közös virtuális kalandjátékba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?