Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Internetes áruházat indított a tőzsdére készülő Index.hu

2000.11.21. 13:05
Internetes áruházat indított kedden az Index.hu, Magyarország legdinamikusabban fejlődő újmédia vállalata, mely részvényeinek tőzsdei bevezetését tervezi. Az 1999 elején alapított tartalom- és megoldás-szolgáltató idén megnégyszerezte bevételeit, munkatársainak száma 30-ról 158-ra emelkedett, szolgáltatásainak száma pedig megtízszereződött. Az Indexet jelenleg havonta 335 ezren olvassák, miközben közel 12 millió oldalt töltenek le. A cég fontolgatja, hogy ingyenes internetszolgáltatást nyújtásába fog.
Az Index.hu sikeres intézményi befektetői tőkebevonása során a németországi net.IPO AG, az azonos tulajdonosi körhöz tartozó Német Befektetési Rt., valamint az Egyesült Államok-beli Intel Capital kisebbségi tulajdonrészt szerzett. Az Index.hu a bevont tőke segítségével konszolidálta működését és a magyarországi tartalomszolgáltatás piacát, új szolgáltatásokat indított, valamint felépítette az ország legjelentősebb internetes tartalomszerkesztőségét.

Az Index.hu további - a tervek szerint nyilvános - tőkebevonást tervez. Ennek érdekében a vállalat megkezdte a felkészülést a tőzsdeérettség megteremtésére. Működését a nyilvánosság számára pénzügyi értelemben is átláthatóvá tette, auditált mérlegéhez nemzetközi auditort, jogi hátteréhez nemzetközi jogi irodát, pénzpiaci tranzakcióinak szervezéséhez pedig nemzetközi befektetési bankot választott.

Az Index.hu folytatta megkezdett munkáját nemzetközi együttműködések létrehozására, piacának regionális szélesítésére. Az Index.hu kiválasztotta regionális partnereit, Csehországban a Netcentrum s.r.o-val valósított meg szoros technológiai és stratégiai együttműködést, míg Lengyelországban hasonló együttműködést alakított ki a Wirtualna Polska internetvállalattal.

Kedden elindult az Index átalakított áruháza, mely a hagyományos értékesítés mellett árverési és tenderen kínált árukkal várja a vásárlókat. A 4Sale Hungary Rt.-vel közösen üzemeltetett áruházban számítástechnikai és szórakoztató elektronikai berendezéseket, sportszereket, sőt repülőjegyeket és kerti szerszámokat is vásárolhatnak az internetezők. Egyes termékeket katalógusáron kínálja az áruház, de vannak aukción és tenderen megvásárolható holmik is. A tenderen az aukcióval ellentétben nem emelkedik az ár, az vásárolhatja meg a tenderen kínált árut, aki a legtöbbet ajánlotta érte.

A cég ingyenes internetszolgáltatás nyújtását is fontolgatja. A Nyugat-Európában sikeresen működő ingyenes internetszolgáltatók üzleti modelljének lényege, hogy bevételeik egy részét a hirdetésekből szerzik, míg másik része a telefonszolgáltató bevételeiből származik. A telefontársaságoknak ugyanis forgalomnövekedést jelentenek az ingyenes szolgáltatás felhasználói, akik az internetezés során csak a telefonköltséget fizetik. A telefondíjakból befolyó összeg bizonyos százalékát adja a telefontársaság az ingyenes szolgáltatónak. Az Index.hu képviselői hamarosan felkeresik a Matávot együttműködési javaslatukkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!