A szerversziget

2000.06.05. 16:55
Sealand állam akkora, mint egy kosárlabda-pálya, viszont tagadhatatlan előnye, hogy nincs bürokráciája vagy igazságszolgálatása. Egy vállalkozás most szerverekkel telepítené be, hogy jó pénzért nyugalomban lehessen üzletelni bármivel.
A világ legkisebb szigete Sealand története úgy kezdődik, mint egy Rejtő Jenő regény, és vége még nincs, de jelenleg már valahol Ian Flemingnél tart.

Telepítés
Sealand állam, egy kilencszer huszonhárom méter alapterületű mesterséges szigeten található, amelynek egyetlen földrajzi jellegű képződménye a Roughs Tower. A Roughs Tower egyike a második világháború idején a brit katonai doktrína szellemében épített erődöknek, amelyeknek funkciója a környező ég figyelése, ellenséges légierő visszaverése, és az elsüllyesztett hajókból kiázott matrózok kimentése volt. A két giganagy vasbeton lábra ( ún. beton süllyesztőszekrény; a belsejében különféle szobákkal, kamrákkal) épített kosárlabda-pályányi platform mai formájában akár műemléknek is tekinthető, mivel a háború után valamennyi társát lebontották. Ő maga maradt csak, hírmondónak (vagy mi) az Északi-tengeren, egy olajos, rozsdás rom.

A meglepő fordulat a történetben most következik. A Roughs Towert korabeli szokás szerint (stratégiai okból) a parttól több mint három mérföldre építették - a hátrahagyott létesítmény így nemzetközi vizeken dongott az ürességtől, mígnem. 1967-ben Paddy Bates a haditengerészet egykori őrnagya a sziget betonjára lépett, kitűzte zászlaját és kikiáltotta a Sealandi Hercegséget.

Honfoglalás
Bates nagyon hamar a vádlottak padján találta magát, de a nemzetközi jog szerint igaza volt, úgyhogy felmentették (ezzel együtt a bíróság önálló államnak ismerte el Sealandet). Majd egy évtizedig nem történt semmi ezután, akkor viszont feltűnt egy pár holland gengszter és egy csapatnyi német testépítő (legjobb, ha itt egy korabeli akciófilm alapján képzeljük el az eseményeket - vastag garbó, durva pajesz, és téglavörös napszemüveg), és a tengerbe pofozta a hercegi családot. Batesék visszavágtak. A második honfoglalás nyomán pár német hadifoglyot ejtettek, őket az alagsorban tárolták mindaddig, amíg a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos diplomatái személyesen érkeztek a helyszínre a békeszerződés szignózása végett.

Sealandben ezután beköszöntött a békesség. A hercegi család nagy erőkkel gürizett, hogy nehogy teljesen elegye a rozsda birtokukat. Az anyagi gondok enyhítésére pénzt verettek, bélyeget nyomtattak, saját rendszámtáblát találtak ki a kocsijukra.

A Herceg beszél
A miniállam élete pár évtizednyi középkor és újkor után rögtön az információs társadalomba való belépéssel folytatódott. Paddy Bates a nyolcvan éves uralkodó és fia Michael néhány élelmes üzletemberrel együtt létrehozták a HavenCo társaságot, amely világszerte a legbiztibb hostingolást kínálja az elektronikus világnak. A biztonságot esetükben nem csupán a golyóálló beton biztosítja, hanem a bürokrácia, de főleg az állami igazságszolgáltatás és kémkedés hiánya. Havi ezerötszáz dollárért bárki bérelhet egy jó állóképességű Linux-szervert és gyakorlatilag olyan tevékenységet folytathat rajta, amilyet nem szégyell.

Sealandi rendszámtáblák
Batesék nagy találmánya úgy tűnik nemzetközi bonyodalmak okozójává válik. Májusban a párizsi G8 (Group of Eight, avagy nyolc gazdasági nagyhatalom) tanácskozáson egyezmény született, hogy a világon nem lehetnek a netes szabályoktól mentes menedékállamok. Ők tehát nem fogják elfogadni, hogy Bates legyen az új Gates (béna vicc volt), és megcsinálja az új gazdaság Monte-Carlóját.

Ráadásul a pénzmosásra vonatkozó nemzetközi megállapodások miatt is felléphetnek Sealand ellen, ahogy az megtörtént némely osztrák bankok esetében is. A brit belügy például rendkívül egyszerűen elvághatja a Roughs Tower mikrohullámú összeköttetését a világgal. Aki pedig műholdas távközlés útján próbálja megsegíteni a vállalkozást, annak saját országa törvényeivel gyűlik meg a baja.

Sealand címere
Hogy ne fogyjunk ki a negatív energiákból: az Egyesült Államok konkrétan befagyasztatná a sealandi bankszámlákat. A szigorú fellépés alapja, hogy a nemzetközi szervezett bűnözés néhány bedolgozója bukott le náluk hamis sealandi útlevéllel. Például a közismert divattervező Gianni Versace meggyilkolásával kapcsolatos nyomozásban is előkerült valahonnan egy sealandi utipapír. "Jelen pillanatban még nem jelent akkora veszélyt ez a dolog, hogy magasabb szinten foglalkozzunk vele. Ha mondjuk Osama Bin Ladent hostolják, akkor már egészen más lesz a helyzet." - mondja Susan Elbow, az amerikai külügyminisztérium egyik osztályvezetője.

A HavenCo vezetése nem esett kétségbe vállalkozásuk negatív visszhangjától. A sajtó rendelkezésére bocsátották az ügyfeleik által minden esetben aláíratott felhasználói nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy gyerekpornót, drog vagy fegyverkereskedelmet, pénzmosást nem tűrnek meg a rendszeren. Kiderült az is, hogy az útleveleket nem ők osztogatják a nemzetközi alvilágnak, hanem azok maguknak hamisítják: jó példa erre, hogy az interneten van egy hamis Sealand honlap is, amelyet a maffia üzemeltet.

A szigetszerver
A cég szakértői egyébként híresen kikupálódtak a cypherpunk levelezőlistán (páran az MIT-n is), amely Neal Stephenson Cryptonomicon című regénye alapján indult. Stephenson, említett művében, olyan Csendes-Óceáni miniállamok létrejöttét jósolta, ahol a helyi arisztokrácia jóváhagyásával folyik az informatikai konspiráció. Hogy igaza legyen a HavenCo közben egy százötvenöt megabites gerinckábel lefektetésére szerződött és képzeletben már újabb mesterséges szigetek építését tervezi a régi köré. Lesz bank, cukrászda, és tollaslabdapálya - találkozzunk ott jövő nyáron.


  • Tippek
  • Hírek