Sulinet Expressz III: drágábban, kevesebbet?

2005.04.21. 11:30
A Sulinet Expressz harmadik felvonása keményebb feltételeket szab, amit csak néhány beszállító tud teljesíteni. Piaci szereplők szerint ez csökkentheti a versenyt, ami tovább drágíthatja az amúgy sem olcsó hazai számítástechnikai eszközöket.
Az Oktatási Minisztérium kihirdette a harmadik sulinetes pályázatot. Az új feltételek szerint a minisztérium elvárja, hogy a tíz kilogrammnál súlyosabb termékek javítása a vásárló otthonában történjen, vagy a bolt gondoskodjon az ingyenes el- és visszaszállításról. A pályázóknak országszerte legalább száz értékesítési ponttal kell rendelkezniük, minden megyeszékhelyen legalább eggyel, a fővárosban pedig legalább hárommal.

Korlátozza a versenyt?

Lapunkat több beszállító és értékesítő is megkereste. Nevüket egyikük sem vállalta, mint azt elmondták, tartanak attól, hogy az Oktatási Minisztérium teljesen kizárná őket a Sulinetből, ha kiderülne, hogy terhelően nyilatkoztak a harmadik felvonással kapcsolatban. A budapesti boltokkal is rendelkező cégek szerint az új döntés egyértelműen drágulással járhat, több okból is. Az új Sulinet szerintük erősen korlátozza a versenyt, mert a programban eddig résztvevők kilencven százalékát kizárja a pályázatból, a megmaradt pár cég pedig könnyedén játszhat majd az árakkal.

A legnagyobb drágulást a boltok szerint egyértelműen a beszállítók korlátozása okozza. A pályázóknak ugyanis országszerte legalább száz értékesítési ponttal kell rendelkezniük. A cégek szerint csak pár nagy importőr felel majd meg a feltételeknek, így az összes végpontnak ezektől kell majd vásárolniuk. A verseny tehát erősen sérülhet, hiszen hiába tudna valamelyik beszállító olcsóbban importálni, nem teheti meg a végpontok nélkül, míg az alkalmas cégek nem lesznek rákényszerítve a komoly árharcra. Így az eddig előforduló, azonos sulinetes termékeknél akár húsz százalékos árkülönbségek eltűnhetnek.

Kiszállási költséget mindenkinek

Aggályos továbbá, hogy a legkevésbé sem veszik figyelembe a végpontok forgalmát, így megeshet, hogy az óriási üzletekben áruló elektronikai óriásláncok nem importálhatnak többé számítástechnikai eszközöket, hiszen csak pár nagy értékesítési ponttal rendelkeznek, míg a több száz, de garázsokban berendezett bolttal szerződésben álló vállalatok megfelelnek majd a feltételeknek. Így aztán a nagy láncok is kénytelenek lesznek ezektől a beszállítóktól vásárolni, ha nem akarnak lemaradni a Sulinetről. Márpedig a program komoly bevételt jelent, a teljes forgalom közel egyharmadát, ezért aztán mindenki részt szeretne venni benne – vagy így, vagy úgy.

Tovább növelhetik a sulinetes termékek árait a szigorított minőségi követelmények. Az új szabályok életbe lépése után a tíz kilogrammnál súlyosabb termékek javítását vagy a vásárló otthonában kell vállalni, vagy a boltnak be kell az szállítania, majd vissza kell vinnie. Ez pedig extra költséget jelent, amit a vásárlónak kell megfizetnie: egy 30-40 ezer forintos termék (például monitor) esetében a négy-ötezer forintos kiskereskedelmi haszon nem fedné az ilyen szállításokat, ezért annak várható költségeit be kell majd építeni az árba.

Kettős kizárás

A minisztérum sajtóosztálya szerint nem történhet meg, hogy az új intézkedések miatt emelkednének az árak, elsősorban a kettős árazás tilalma miatt. Ennek értelmében a beszállítók nem adhatják drágábban a Sulinet Expresszben résztvevő termékeket. Mivel az új szabályok értelmében csak azok a cégek vehetnek részt a programban, melyeknek számos értékesítési pontja van országszerte, a tárca szerint csökkent az esély a visszaélésekre.

Ezeknek a beszállítóknak ugyanis nem éri meg a Sulinet kedvéért drágábban adni a termékeket, hiszen a programon kívül is komoly értékesítést folytatnak, az egységesen magas árképzés pedig rontaná a versenyképességüket. Ráadásul ezek az országos hálózattal rendelkező cégek bonyolítják a forgalom döntő hányadát, így komoly ráhatásuk van a hazai árszintre.

Párhuzamos különbség

Megkérdeztük, hogy ha úgyis ezek a cégek adják a forgalom nagy részét, s mint ilyenek, alapvetően meghatározzák az árképzést, nem fordulhat-e elő, hogy ugyan egységes áron, de egységesen drágán adják a sulinetes, és a programon kívüli termékeket is? A mostani elképzelésnek köszönhetően ugyanis tovább erősíthetik monopol helyzetüket a vezető beszállítók, hiszen a garantált nyereséget hozó Sulinet programban még kevesebb lesz a versenytársuk. A minisztérum szerint ugyanakkor erre nincs esély, a piaci trendek inkább lefelé szorítják az árakat.

Felvetettük azt is, hogy a számítástechnikában ugyanazt a teljesítményt hozó, ugyanarra az alapra épülő hardver több különböző gyártótól is a piacra kerülhet (például legalább tíz cég készít videokártyát a Geforce 6800-as magot használva, lényegi különbség nincs köztük, de teljesen más néven kerülnek forgalomba). Ilyenkor elvileg az importőr megteheti, hogy az egyik kártyát Sulinetben lényegesen drágábban árulja, mint a másikat, Sulineten kívül. De jure nem sérül ugyan a kettős árazás tilalma, valójában azonban ugyanaz a termék kerülhet több áron piacra. A minisztérium illetékesei elmondták, hogy ők az azonos termékek programon belüli és kívüli összehasonlítását tudják elvégezni, ezáltal az azonos termékek kettős árazását tudják megakadályozni.  • Hírek
  • Személyi kölcsön