Zsófia
17 °C
21 °C

Válságértekezlet a Szilícium-völgyben

2008.10.10. 15:10
Drasztikus idők jönnek, most a túlélésről van szó. Aki át akarja vészelni az elkövetkező tizenöt évet, csökkentse a költségeket, őrizze meg a tőkét és óvakodjon a kockázatoktól - tanácsolja az egyik első számú szilícium-völgybeli kockázatitőke-befektető, a Sequoia Capital.

Vagy száz szilícium-völgybeli technológiai cég vezérigazgatója gyűlt össze a napokban a Sand Hill Roadon, a kaliforniai Wall Streeten, hogy meghallgassa a befektetők gazdasági helyzetre vonatkozó helyzetértékelését és tanácsait . A lényeg: nagy baj van, pozitív cash flow-t kell produkálni, akinek nem sikerül, készüljön fel a legrosszabbra. Legalább tizenöt évre előre.

A válságértekezletet Michael Moritz, a Szilícium-völgy legbefolyásosabb kockázatitőke-befektetője, a Sequoia Capital nagyágyúja tartotta, és a megjelenés kötelező volt a cég által finanszírozott vállalatok első embereinek (a Sequoia pénzeli többek között az Apple-t, a Ciscót és a Google-t).

Hasonló értekezletet utoljára a dotkomlufi kipukkanásakor, 2000 környékén hívtak össze, mondta Moritz az egybegyűlteknek, ezzel érzékeltetve, mekkora a rettegés a szektorban. Az eligazítás részleteit az egyik résztvevő szivárogtatta ki a Valleywagnek, a Szilícium-völgy mindentudó pletykablogjának. Az értekezleten Moritzon kívül felszólalt még a Sequoia három másik partnere, Eric Upin, Michael Beckwith és Doug Leone is.

Drasztikus idők

"Drasztikus időket élünk" - mondta Moritz a CEO-knak a Valleywag informátora szerint. "A drasztikus idők azt jelenti, hogy drasztikus intézkedéseket kell tennünk a túléléshez. Felejtsék el az előrejutást, most a túlélésről van szó." Azoknak a cégek, amelyek nem tudnak pozitív cash flow-t (pénzáramlást) felmutatni, Moritz szerint azonnal cselekedniük kell, különben súlyos következményekkel számolhatnak.

Eric Upin tanácsokat is adott a cégvezetőknek: hosszú, lefelé tartó ciklus kezdetén vagyunk, amely akár tizenöt évig is eltarthat - így aki most radikális lépéseket tesz, akár nyerhet is a recesszión. "Változtassanak, csökkentsék a költségeket, vágjanak mélyre és meneteljenek tovább. Nem lehetnek generálisok úgy, hogy visszafordulnak." Upin szerint jelentős veszélyben van nemcsak a cégek növekedése, hanem a CEO-k személyes gyarapodása is.

További jó tanácsok:

  • Ne bízz a korábbi modellekben és a grafikonokban. Minden eddigi feltételezés hamis.
  • Koncentrálj a minőségre.
  • Csökkentsd a kockázatot.
  • Ha nem pozitív a cash flow, ne nagyon számíts további kockázati tőkére.
  • Használd ki a versenytársak gyengeségét. Nekik is fáj, ami történik, majd csendben maradnak. Lendülj támadásba.
  • Leszálló ágban kulcsszerepe van az agresszív PR-nak.
  • A vihar átvészeléséhez minél előbb nyereségessé és önellátóvá kell válni.