Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Charles Simonyi távozik a Microsofttól

2002.09.17. 20:18
Húsz év után távozik a Microsofttól Charles Simonyi, a szoftverbirodalom vezető szoftverfejlesztője. A Word, az Excel és más alaptermékek ősatyja '66-ban disszidált Magyarországról.
Simonyi 1981-ben került a Microsofthoz, amikor annak még csak negyven alkalmazottja volt. Távozásával már csak hárman maradnak azok közül, akik a nyolcvanas évek elején a céget vezették: Bill Gates, az egyik társalapító, a cég elnöke, valamint Steven A. Ballmer és Jeffrey S. Raikes. Az 54 éves Simonyi 1999-ig volt a cég szoftverfejlesztésének a vezetője, azóta kutatással foglalkozott.

Simonyi új cégének, az Intentional Software Corporationnak a Washington állambeli Bellevue a székhelye. Célja olyan szoftvereszközök és technológia kifejlesztése, amelyek egyszerűsítik és hatékonyabbá teszik a programozást. Simonyi a The New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy grafikus és szöveges felületű fejlesztéseikkel a programozók hagyományos "kézimunkáját" szeretnék megszüntetni.

Munkáját egy másik vezető kutató, Gregor Kiczales, a British Columbia Egyetem tudósa fogja segíteni. Simonyi úgy távozhat, hogy jogosult hasznosítani szellemi tulajdonaként mindazt, amit ő fejlesztett ki és szabadalmaztatott, amíg a Microsoftnál dolgozott. A Microsoft viszont elsőként tárgyalhat az Intentional Software-rel, ha a cég eladásra kerül.

Az Intentional Software magyarországi programozókat is alkalmazni fog.

Charles Simonyi 17 évesen, 1966-ban disszidált Magyarországról. Előbb a kaliforniai Berkeley-n, majd a Stanford egyetemen tanult, 1970-ben pedig a Xeroxnál vezető fejlesztőként vett részt a Bravo nevű program kifejlesztésében. Ebből lett később minden idők egyik legelterjedtebb szövegszerkesztője, a Word, de Simonyi nevéhez fűződik az Office szoftvercsomag más részeinek kifejlesztése illetve tervezése is.

Simonyi édesapja a tavaly elhunyt Simonyi Károly professzor, akadémikus, "A Fizika kultúrtörténete" című tudományos mű szerzője. Charles Simonyi 2000-ben a nevét viselő kutatói ösztöndíjat hozott létre 25 millió forintos alapítvánnyal. A díjat évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó kiemelkedő kutató kaphatja meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!