Elza
-3 °C
1 °C

Nyereséges a szerversziget

2002.07.11. 08:20
A második világháborús tengeri légelhárító erődön alapított miniállam területén szervereket működtető HavenCo a dotkom bukás ellenére tavaly nyár óta nyereséget termel. A cég szerint az internetszabályozás szigorításának nemzetközi tendenciája egyre inkább az ő malmukra hajtja a sósvizet.
Sealandet Paddy Bates őrnagy alapította 1967-ben, miután ünnepélyes körülmények között meghódította azt a gazdátlan mesterséges szigetet, amit a brit haditengerészet a második világháború alatt telepített az Északi-tengerbe. Az egykor légvédelmi feladatokat ellátó építmény kispályányi anyaföldje minden jót megterem, ami állami: sealandi bélyeget, pénzt, rendszámtáblát és útlevelet. Önállóságát egyedül Nagy-Britannia nem ismeri el, mivel a miniállam tizenkét mérföldes tengeri határvizén belül lebeg.

Adatparadicsom

logo ember
Határátlépés csörlővel
A törpeállam nemcsak adóparadicsom, de két éve szervermenedék is, amióta Bates és Ryan Lackey HavenCo néven informatikai szolgáltatásokat nyújtanak a kormányzati zaklatás elől menekülőknek.

"Körülnéztünk a világban, hogy hol találunk az állami szabályozás hatályán kívül eső, biztonságos internethostot és nem találtunk" - magyarázta a BBC-nek a vállalkozás beindításához vezető indítékokat Ryan Lackey.

A HavenCo, bár teljesen független, vannak saját szabályai. "Három dolgot tiltunk szigorúan: a spammelést, a hackelést és a gyerekpornót" - mondja Lackey. A Roughs Towers tornyaiban működő szervereken többnyire online kaszinóportálok működnek, de egyre több hazájában betiltott politikai szervezet talál magának helyet a mikrohercegség területén - az érdeklődő júzerek itt érhetik el például a száműzött tibeti kormány honlapját.

Beszól a külföld

gepek, tobb is
Szerverek biztonságban
A cenzúra és a megfigyelés elől menedéket keresőknek intenetes szolgáltatást nyújtani nem csak igazságos, de - az iparág hányattatásai ellenére - kifizetődő is.

"2001 nyara óta nyereségesek vagyunk, üzleti szempontból tehát bármeddig működhetünk" - monjda Lackey. Jogi szempontból azonban korántsem tuti a végtelen történet: a brit hatóságok ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy a szigetországi internetszabályozás Sealandre is vonatkozik.

Ha a vita nem a mikroállam felszámolásával végződik, a HavenCo előtt szép és gazdag jövő áll. A vezérigazgató szerint ugyanis minden törvényi szigorítással növekszik a szolgáltatásuk iránti kereslet.