Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyereséges a szerversziget

2002.07.11. 08:20
A második világháborús tengeri légelhárító erődön alapított miniállam területén szervereket működtető HavenCo a dotkom bukás ellenére tavaly nyár óta nyereséget termel. A cég szerint az internetszabályozás szigorításának nemzetközi tendenciája egyre inkább az ő malmukra hajtja a sósvizet.
Sealandet Paddy Bates őrnagy alapította 1967-ben, miután ünnepélyes körülmények között meghódította azt a gazdátlan mesterséges szigetet, amit a brit haditengerészet a második világháború alatt telepített az Északi-tengerbe. Az egykor légvédelmi feladatokat ellátó építmény kispályányi anyaföldje minden jót megterem, ami állami: sealandi bélyeget, pénzt, rendszámtáblát és útlevelet. Önállóságát egyedül Nagy-Britannia nem ismeri el, mivel a miniállam tizenkét mérföldes tengeri határvizén belül lebeg.

Adatparadicsom

logo ember
Határátlépés csörlővel
A törpeállam nemcsak adóparadicsom, de két éve szervermenedék is, amióta Bates és Ryan Lackey HavenCo néven informatikai szolgáltatásokat nyújtanak a kormányzati zaklatás elől menekülőknek.

"Körülnéztünk a világban, hogy hol találunk az állami szabályozás hatályán kívül eső, biztonságos internethostot és nem találtunk" - magyarázta a BBC-nek a vállalkozás beindításához vezető indítékokat Ryan Lackey.

A HavenCo, bár teljesen független, vannak saját szabályai. "Három dolgot tiltunk szigorúan: a spammelést, a hackelést és a gyerekpornót" - mondja Lackey. A Roughs Towers tornyaiban működő szervereken többnyire online kaszinóportálok működnek, de egyre több hazájában betiltott politikai szervezet talál magának helyet a mikrohercegség területén - az érdeklődő júzerek itt érhetik el például a száműzött tibeti kormány honlapját.

Beszól a külföld

gepek, tobb is
Szerverek biztonságban
A cenzúra és a megfigyelés elől menedéket keresőknek intenetes szolgáltatást nyújtani nem csak igazságos, de - az iparág hányattatásai ellenére - kifizetődő is.

"2001 nyara óta nyereségesek vagyunk, üzleti szempontból tehát bármeddig működhetünk" - monjda Lackey. Jogi szempontból azonban korántsem tuti a végtelen történet: a brit hatóságok ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy a szigetországi internetszabályozás Sealandre is vonatkozik.

Ha a vita nem a mikroállam felszámolásával végződik, a HavenCo előtt szép és gazdag jövő áll. A vezérigazgató szerint ugyanis minden törvényi szigorítással növekszik a szolgáltatásuk iránti kereslet.