Infoláger Szibériában

2001.03.01. 15:03
Budapesti székhellyel, de oroszországi programozókkal dolgozik a Soludium Kft. internetes start-up vállalkozás. A cég a különös munkamegosztás révén rendkívül versenyképes árakon dolgozik, novemberi indulása óta már 4 projektet zártak le sikeresen. Munkáik közé tartozik a CollectorNetwork.com és a Papermoney-Maastricht.org weblapok komplett megtervezése és programozása. A Soludium mögött nemrégiben befektetőként megjelent Reisz Attila, a Microsoft Magyarország és az Index.hu Rt. korábbi vezérigazgatója is.
Pénzvásár
Az internetes alkalmazások teljes körű fejlesztésével foglalkozó Soludium elsősorban a nyugat-európai piacot célozza meg, de van már magyar ügyfelük is. Áraik rendkívül versenyképesek, egy nyugati vállalkozás nyolc-tízszeres áron tudná ugyanazt a feladatot elvállalni. A cseljabinszki irodában dolgozó fejlesztőmérnökökkel az interneten keresztül tartja a kapcsolatot a cégvezetés, programozóik az orosz műszaki értelmiség élvonalába tartoznak - mondta el Vincent Sélenne, a Soludium ügyvezető igazgatója.

Munkák
A Soludium nemrégiben fejezte be a CollectorNetwork.com-hoz tartozó weboldalak fejlesztését. Ez a cég is egy internetes start-up vállalkozás, amely a gyűjtemények piacára specializálódott. Egyaránt megcélozza a gyűjtőket, kereskedőket és a gyártókat, elősegítve a tárgyak és információk cseréjét. Rendkívüli feladatot jelentett a kereskedők által létrehozható honlapok struktúrájának összeállítása, illetve a készlet alakulását naprakészen vezető és a weboldalra feltöltő kliensprogram elkészítése. A következő lépés a látogatók által igénybe vehető további szolgáltatások lesznek, mint például online aukciók kialakítása.

A Papermoney-Maastricht.org a világ legnagyobb bankjegyvásárának honlapja. A hollandiai Maastrich mellett, Valkenburg városában minden évben megrendezik a vásárt. A Papermoney-Maastricht szervezői úgy döntöttek, az internet segítségével hatékonyabban szervezhetik meg az éves seregszemlét. A világ minden kontinenséről érkeznek professzionális gyűjtők, tavaly 46 ország képviseltette magát. A honlapon minden lényeges információt meg lehet tudni a helyszínről, a közlekedési lehetőségekről és a vásár még szabad asztalairól.

A Kelet és Nyugat metszéspontjában, a cég budapesti központjában zajlik a tervezés, a direkt programozási munka pedig Szibériában történik. A munkatársak munkájára a távolság ellenére direkt rálátással vannak - mondta el az Index kérdésére Vincent Sélenne. A cégben néhány héttel ezelőtt részesedést szerzett Reisz Attila, az Index.hu Rt. korábbi vezérigazgatója, jelenlegi részvényese, aki korábban évekig a Microsoft Magyarország élén állt.

A szibériai programozók alkalmazása első hallásra furcsának tűnhet, de tudni kell, hogy Oroszországban is húzóágazatnak számít az informatika. A kontinensnyi ország rendelkezik mindazzal az emberi erőforrással, ami a kihelyezett (outsourcing) munkák központjává teheti. Szibériai utazásom során alkalmam volt találkozni magas képzettségű és tapasztalt programozókkal. A kinti infrastruktúra is sokkal jobb annál, mint azt a nyugatabbra élő emberek gondolnák - mondta Vincent Sélenne.

A Soludium elindulásakor 10 programozót alkalmazott, de ezt a megbízások számának növekedésével folyamatosan emelik. Az alacsony fejlesztési költségek, és a nyugati projektvezetés és csapatmunka a céget versenyképessé teszi a nyugati piacon is. Az Index kérdésére, miszerint miért nem magyar fejlesztőkkel dolgoztatnak, az ügyvezető igazgató elmondta: a magyar programozók havi ezer dollár nettó alatt nem állnak munkába.  • Tippek
  • Bankszámla