Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Keddtől már nem T-Mobile-vezér Sugár András

2005.09.05. 15:05
A T-Mobile Magyarország Igazgatósága és a társaság vezérigazgatója hétfőn kölcsönösen arra az elhatározásra jutottak, hogy a vezérigazgató munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntetik, áll a társaság közleményében. Sugár András 2005. szeptember 6-ától távozik a T-Mobile Magyarország éléről. A vezérigazgató feladat- és hatáskörébe tartozó ügyekben átmenetileg Straub Elek, a T-Mobile Magyarország Igazgatóságának elnöke jár el.

A T-Mobile Magyarország Igazgatósága nevében Straub Elek, az Igazgatóság elnöke, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója és Michael Günther, az Igazgatóság elnök-helyettese, a T-Mobile International vezérigazgató-helyettese megköszönte Sugár András munkáját, elismeréssel méltatva az elmúlt több mint 10 év során elért üzleti sikereket, eredményeket, írja a közlemény.

"Sugár András létrehozott és - nemzetközileg is elismert menedzserként - magas szinten irányított egy olyan céget, amelyben minden tudás megvan ahhoz, hogy hosszú távon is piacvezető legyen a mobil piacon. Nagyra értékelem Sugár András tevékenységét, amit a mobil távközlés magyarországi megalapozásában, fejlesztésében végzett, valamint a Magyar Telekom Csoport eredményes működésében betöltött kiemelkedő szerepét. Nyugodtan kijelenthetem, neve összekapcsolódott a hazai mobilszolgáltatás rendkívül dinamikus fejlődésével" - mondta el Straub Elek a megbeszélésen.

Sugár András megköszönte, de nem ért egyet a tulajdonosokkal

Sugár András így értékelte az elmúlt időszakot: "Egyedülállóan eredményes csapatmunkával sikerült újonnan alakult társaságként Magyarország legnagyobb ügyfélkörével rendelkező nagyvállalatává fejlődni, amely versenykultúrájával, hatékonyságával, innovatív ötleteivel, ügyfélcentrikusságával kimagasló európai értékeket képvisel. Több mint négymillió ügyfelünknek köszönöm a bizalmat, ami nélkül nem valósultak volna meg céljaink. A tulajdonosi kör jövőképével nem tudtam azonosulni, így tisztelettel és megbecsüléssel adom át a vezetést kollégáimnak és a tulajdonos által kijelölt vezetésnek."

Sugár András és az általa irányított vállalat az elmúlt években számos szakmai és társadalmi elismerésben részesült. Megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje kitüntetést, a Business Central Europe Magyarország legjobb üzleti vezetőjévé választotta, a Budapesti Corvinus Egyetem pedig díszpolgárává.

Megszűnik a T-Mobile?

Sugár András telefonja reggel óta elérhetetlen. Galambos Viktor, a volt Matáv sajtófőnöke az Indexnek azt mondta, a hivatalosan bejelentett közleményhez képest mást nem kívánnak nyilatkozni, így nem lehet tudni egyelőre, hogy igaz-e a Népszabadság múlt hét végi értesülése, amely szerint Sugár Andrásnak a volt Matáv vezérigazgatói posztját ajánlották fel. Egyelőre arra sem válaszoltak, hogy Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatójának személye valószínűsíti-e, hogy a T-Mobile-t beolvasztják a volt Matávba.

A Világgazdaság hétfői információi szerint a társaság jövőjét meghatározó fő téma, hogy megvalósítható-e a száz százalékos tulajdonos Magyar Telekom Rt. terve a piacvezető mobilszolgáltató beolvasztására. A lap szerint ebben a kérdésben kulcsszerepe lehet az államnak, amely aranyrészvényes a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatóban.

A régóta tervezett lépésnek szakértők szerint az sem lehet akadálya, hogy a T-Mobile Rt.-t 2014 decemberéig még koncessziós szerződés kötelezi a GSM-szolgáltatásokra, a tavaly elnyert 3G-frekvenciahasználati jogosultsága pedig 2019-ig érvényes. A magyar távközlésben is volt már példa ugyanis koncessziós megállapodás újratárgyalására. Ismeretes, hogy a néhány éve piacát vesztett analóg mobilszolgáltató, a Westel Rádiótelefon Kft. koncesszióját a Westel Távközlési Rt., illetve névutódja, a T-Mobile Rt. viszi tovább. A Világgazdaság információi szerint már ez utóbbi cég ügyében is folytak megbeszélések.