Gerzson
-3 °C
3 °C

Még nem dőlt el a Sulinet sorsa

2005.04.07. 11:44
Az adóreformerek szerint a Sulinet Expresszt jobb lenne megszüntetni, mert fogyasztásra ösztönöz, erről azonban még senkivel sem egyeztettek. A kereskedők kedvezőbb feltételeket szeretnének, az Oktatási Minisztérium számokkal támasztja alá a program sikerét, de egyelőre nem jósol.

A Sulinet Expressz program azért jött létre 2003 nyarán, hogy hazánkban több számítógép és internetelérés legyen, mert más európai országokhoz képes nagy lemaradásban voltunk. A lemaradás ettől nem múlt el, de a programért felelős oktatási tárca szerint a program jól működik, hiszen a sulinetes adókedvezményt igénybe vevők eddig százharmincezer új számítógépet vásároltak és háromszázezret újítottak fel. Az ellenzéki kritikusok ezzel szemben azt hangoztatják, hogy nem sikerült elérni az eredeti célt, mivel az informatikai eszközök jómódú családokhoz kerültek, akiknek korábban is volt számítógépük.

Ösztönzi a fogyasztást

Annyi biztos, hogy a kedvezményezettek két év alatt összesen negyvenötmilliárd forint értékben vásároltak számítástechnikai eszközöket, és erre a pénzmennyiségre az adóreformon dolgozó pénzügyi szakértők is felfigyeltek; nyolcvan oldalas tervezetükben megszűntetésre javasolják a "fogyasztást ösztönző" Sulinet kedvezményt.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerdán az MTI-nek elmondta, semmilyen egyeztetés nem volt sem a koalíciós pártokkal, sem a kormányon belül az Adóreform Bizottság Sulinet-program esetleges megszűntetésére és az oktatáshoz kapcsolódó kedvezmények megváltoztatására vonatkozó javaslatáról. A miniszter további nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy nem támogatná a program megszűnését, ugyanakkor azt elképzelhetőnek tartja, hogy a termékek köre tovább szűkül, és a jövőben erőteljesebben fókuszálnának a komplett konfigurációkra.

Csökken a forgalom

A Sulinet Expressz legfrissebb forgalmi adatai szerint az év első három hónapjában kevesebben vették igénybe a programot, mint a korábbi hónapokban. A sulinetes forgalom érezhető csökkenését a program egyik nagybeszállítójának, Gyémánt Levente, a HRP munkatársa is megerősítette lapunknak.

"A Sulinet Expressz indulásakor fellendült a forgalom, de a tavaly júniusban bevezetett változások óta csak az év végi vásárlási szezon volt kiemelkedő. Már nem érezni nagy húzóerőt a Sulinetben" - mondta Gyémánt Levente. Szerinte idén június 30-ig biztosan nem szűnik meg a Sulinet Expressz, hiszen eddig érvényesek a beszállítók szerzádései.

A HRP Hungary Kft. konzorcium munkatársától azt is megtudtuk, hogy a sulinetes vásárlók elenyészően kis százaléka keresi a számítógépeket, a legtöbben most monitort vásárolnak. Sokan viszik a dvd-írókat, és vannak olyanok, akik korábban beszerzett digitális fényképezőjükhöz vesznek most fotónyomtatót. Százezer forintos videokártyákat és más drága eszközöket elenyészően kevesen vásárolnak sulinetes kedvezménnyel.