Piroska
-1 °C
5 °C

Újabb konstrukciókkal bővül a Sulinet program

2005.01.07. 15:09
130 ezer új gépet vásároltak, és 300 ezer gépet újítottak fel a Sulinet program másfél éve alatt, közölte az oktatási miniszter. Idén újabb konstrukciókkal bővítik a programot: közoktatási intézmények lízingelhetnek majd számítógépeket.

A Sulinet Expressz program keretében másfél év alatt 130 ezer új számítógépet vásároltak, közölte az oktatási miniszter pénteken Budapesten. Mintegy 300 ezer számítógépet újítottak fel, és közel félmillió család jutott számítástechnikai eszközökhöz, mondta a sajtótájékoztatón Magyar Bálint.

Az oktatási tárca 2005-ben újabb konstrukciókkal kívánja bővíteni a Sulinet programot, így például a közoktatási intézmények lízingelhetnek majd számítógépeket. Ennek köszönhetően az iskolák három éven belül le tudják cserélni elavult gépparkjukat, írta a Napi Online.

A programban 2003 júliusától 2004 decemberéig 46 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, írta az MTI. Magyar Bálint elmondta: 2003-ban 4,4 millió adózó állampolgárból 270 ezren éltek a Sulinet adókedvezménnyel, és 15 milliárd forintot vontak le adókötelezettségükből. Az adóvisszatérítés 2004-ben a 22 milliárdos forgalomból várhatóan mintegy 12 milliárd forint lesz.

Hat szállítót kizártak

A miniszter kitért arra is, hogy 2004-ben öt alkalommal hajtott végre ellenőrzést a Projekt Tanács, és 87 szállítóból tizenegyet ideiglenesen felfüggesztettek, hatot meghatározott időre kizártak. Ennek eredményeként a programban kizárólag legális, ellenőrzött forrásból származó termékekhez lehet hozzájutni.

A Sulinet Expressz programban a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemély jogosult részt venni. A vásárlóknak ötven százalék önrészt kell vállalniuk minden terméknél.