Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kettős árazás a sulinetes kereskedőknél

2003.07.08. 16:15
Noha Magyar Bálint már többször visszautasította, hogy drágábbak lennének a sulinetes eszközök a piaci áraknál, több boltban is két árlista létezik. A cégek ugyanazt az eszközt a Sulinet-programban, eredetigazolással ellátva drágábban adják, mint a programon kívül, igazolás nélkül. A fogyasztóvédelmi törvény tiltja a kettős árazást, a forgalmazók azzal érvelnek: nem ugyanarról a termékről van szó.
Az Oktatási Minisztériumtól megtudtuk, hogy kettős árazás, kettős árlista nem létezhet, mivel a keretszerződés ezt nem teszi lehetővé. Az Index Sulinet Expresszel foglalkozó fórumain, illetve az Index munkatársainak írott levélben ezzel szemben többen azt állították, hogy néhány boltban ugyanazt a terméket két különböző áron lehet megvásárolni, és a sulinetes ár drágább, ezért megpróbáltunk leellenőrizni az állításokat.

Adókedvezménnyel drágább

Telefonon felkerestük az egyik érintett, ám neve elhallgatását kérő, ismert számítástechnikai üzletet, és egy 2,4 gigahertzes Pentium4 processzor ára iránt érdeklődtünk. A boltban többszöri érdeklődésünkre is azt felelték: a Sulinet Expressz program keretében a kérdéses processzor több mint ötvenezer forintba kerül, de a nem adókedvezményes processzort ennél olcsóbban, bruttó negyvenötezer forintért lehet megvásárolni. Az alkalmazott szerint a sulinetes termék azért drágább, mert esetében igénybe vehető az adókedvezmény. Mint mondta "az árak még változhatnak". Az üzlet internetes árlistáján egyébként erre a processzorra (Pentium4 2.4 GHz, 512KB L2 Cache, 533 MHz, dobozos) csak a Sulineten kívüli, alacsonyabb ár szerepel. A cég képviselője nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

hmm..
Egy olvasónk levele alapján kerestük fel a PCLand bolt online árlistáját, amelyen a Canon PowerShot A70 digitális kamera árát vizsgáltuk meg alaposabban. A fényképező normál ára 111 875 forint, sulinetes matricával azonban ugyanez a gép 125 894 forintba kerül. Scholtz Richárd, a boltot üzemeltető R Design ügyvezetője nem kívánta kommentálni információnkat. Mint mondta, a Sulinet Expresszel kapcsolatban minden információt megtalálhatunk a PCLand.hu oldalán, a "Sulinet Infók" rovatban. Itt többek között ez olvasható: "Semmi nem gátolja cégünk számára, hogy sulinet matricával nem ellátott tehát nem ugyanazon, de részletében azonos (ugyanis a matrica külön termék!) terméket továbbra is forgalmazzuk ugyanazon, vagy más - hangsúlyozva legális - forrásból, és azokon cégünk az általa jónak vélt árrést alkalmazza."

Nem adhatják olcsóbban

Már a Sulinet Expressz program elindulásakor kiderült, hogy a sulinetes eszközöket értékesítő boltok ugyanazt a terméket nem kínálhatják alacsonyabb áron. A szállítók erről már korábban értesülhettek, hiszen az Oktatási Minisztériummal megkötött keretszerződésükben az áll: "A programban is szereplő termék árának csökkentését a szállítónak öt napon belül be kell jelentenie a minisztériumnál, aki automatikusan érvényesíttetheti a sulinetes terméken is az árváltozást." A keretszerződés emellett azt is megemlíti, hogy "a szállító vállalja, hogy a jelen keretszerződés teljesítéséből a közreműködőt azonnali hatállyal kizárja, ha bizonyosságot szerez arról, hogy az, vagy bármelyik értékesítési pontja, helyszíne a jelen keretszerződés bármelyik rendelkezését megszegte."

A fogyasztóvédelmi szabályok szintén kifogásolhatónak tartják egy termék két áron való forgalmazását. A törvények szerint több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén az áru eladási árán, vagy a szolgáltatás díján a feltüntetett legalacsonyabb eladási árat vagy szolgáltatási díjat kell érteni.