Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Százezer eladott sulinetes gépre számítanak

2003.07.10. 16:16
A várakozások szerint mintegy százezerrel növeli meg az idén eladott számítógépek számát a Sulinet program. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) átgondoltnak, jónak és megalapozottnak tartja a kormányzat Sulinet Expressz programját, melynek segítségével jelentősen fejlődhet a magyar társadalom informatikai és eszközellátottságának a szintje.
Kóka János, a több mint 260 magyarországi informatikai vállalkozást tömörítő IVSZ elnöke a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a program keretén belül már több száz számítógép talált gazdára, és a részt vevő cégeknek rendszeresen növelniük a megrendeléseiket.

Százezer új gép

"Ez egy jó történet, amely érdemben hozzájárul az informatikai társadalom fejlődéséhez" - fejtette ki véleményét a Sulinet Expressz programról Kóka. "A magyar piacon nagyjából kétszázötvenezer számítógépet értékesítenek évente, és a becslések szerint a program hatására az eladások 30-40 százalékos növekedésére lehet számítani, ami százezres növekedést jelent, és az új gépek nagy része a háztartásokba fog kerülni" - tette hozzá.

Lehetőség a felzárkózásra

Beck György, az Infórum elnöke a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Magyarország az informatikai eszközökkel való ellátottság és az egy főre jutó informatikai költés területén jelentős elmaradásban van az európai fejlett országokhoz képest, sőt, miközben a régióban húsz százalékkal nőtt az új gépek értékesítése, Magyarországon tíz százalékkal csökkent. Elmondása szerint ez a program lehetőséget ad arra, hogy javítsuk a statisztikákat, és felzárkózzunk a mezőnyhöz.

Az Infórum elnöke azt is elmondta, hogy az Oktatási Minisztérium szeretné elérni, hogy a program keretében forgalmazott eszközök jobb áron szerepeljenek, mint a piacon most is kapható termékek, és ennek érdekében a gyártókkal és a disztribútorokkal is tárgyalt.

A szállítóknál a labda

Molnár Imre, a Hewlett Packard pécsi üzletágának igazgatója az Indexnek elmondta, hogy a Sulinet Expressz keretszerződés csak a szállítókra vonatkozik. A szállítók ugyanakkor az alvállalkozóikkal - magyarán a boltokkal - kötnek egy magánjogi szerződést, amellyel elméletileg nyomást gyakorolhatnak rájuk, hogy a sulinetes és a nem sulinetes terméket ne értékesítsék két különböző áron.

Nem jó az ellenzéknek

Az Oktatási Minisztérium az IVSZ sajtótájékoztatója után közleményt adott ki, mely szerint "teljes mértékben egyetért az Informatikai Vállalkozók Szövetségének mai sajtótájékoztatóján elhangzottakkal". A közlemény leszögezi: a Sulinet Expressz program jó a kedvezményezetteknek, a legális tevékenységet folytató cégeknek, a magyar államnak és Magyarországnak. A program ellenben biztosan nem jó, fogalmaz a minisztériumi közlemény, a a nem teljesen tiszta kereskedelmet folytató cégeknek, valamint "az ellenzéki pártoknak, akiknek az ország érdekénél is fontosabb a pártpolitika, ezért minden kormányzati siker láttán személyeskedő támadásba lendülnek".