Benedek
-5 °C
5 °C

Márciustól változik a Sulinet Expressz

2004.01.23. 16:07
Március nyolcadikán a digitális kamerák, a szünetmentes tápegységek és a hangszereszközök végleg lekerülnek a sulinetes listáról, de cserébe lesznek alaplapok. Az oktatási tárca kiszélesítené a támogatottak körét, ugyanakkor a jól keresőket teljesen kizárná a programból.
Eddig csak az oktatás szereplői - a diákok, a tanárok és azok szülei - vehették igénybe Sulinet Expressz hatvanezer forintos adókedvezményét, azonban szeretnénk elérni, hogy minden magánszemély részt vehessen a programban, mondta el Magyar Bálint oktatási miniszter pénteken egy sajtótájékoztatón.

Az oktatási tárca céljai között szerepel az is, hogy kizárják a programból a magas jövedelmű állampolgárokat, akik adókedvezmény nélkül is képesek számítógépet vásárolni. Ezért csak azok a vásárlók vehetik igénybe a teljes adókedvezményt, akiknek a jövedelme nem haladja meg az évi bruttó 3.4 millió forintot. Ha az illető jövedelme meghaladja ezt az összeget, de a négymillió forintot nem éri el, az összevont adóalap adóját sávosan csökkentheti. Az évi négymilliónál többet keresők semmilyen kedvezményt nem kaphatnak.

A tervek szerint nem kell majd minden vásárlásnál hivatalos igazolással megjelenni; az adóhatóság csak az adóíveken ellenőrzi a jogosultságot.

Önrész

További változtatás, hogy a vásárlóknak harminc százalék önrészt kell vállalniuk minden terméknél. Ez annyit jelent, hogy az igénylő csak akkor kapja meg a teljes hatvanezer forintos adókedvezményt, ha összesen legalább 86 ezer forintot költött sulinetes számítástechnikai eszközökre.

Magyar Bálint elmondta: a módosítások nem érintik sem az eddigi vásárlásokat, sem a már megkötött tartós bérleti konstrukciókat. Az oktatási tárca vezetője szerint a Sulinet Expressz átalakításához módosítani kell az adótörvényt, ezért valószínűleg csak júniusban-júliusban lépnek hatályba változások.

Változó lista

A sulinetes termékekről döntő Projekt Tanács változtatásai, miszerint a digitális fényképezőgépek, a szünetmentes tápegységek és a hangszereszközök kikerülnek, az alaplapok pedig bekerülnek a programba, március nyolcadikától érvényesülnek. A következő másfél hónapban biztosan hatalmas lesz az érdeklődés a kikerülő termékek iránt, hiszen a digitális kamera a Sulinet Expressz eddigi forgalmának a negyedéért felel.

Információink szerint a Sulinet Expressz keretében több mint ötszázezer terméket vásároltak, 60 ezer új számítógép került a háztartásokba és 150 ezer számítógép lett felújítva. Magyar Bálint szerint a program roppant sikeresnek mondható, ugyanakkor elismerte: az Európai Unióhoz való felzárkózáshoz ennél jóval több, évi 300-450 ezer számítógépet kellene a családokhoz eljuttatni.