Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Csütörtöktől változik a Sulinet Expressz

2004.06.30. 10:30
A hatvanezer forintnál olcsóbb sulinetes eszközök szerdán még ingyen megvásárolhatók, de július elsejétől szigorodnak a feltételek, és mindenkinek ötven százalékos önrészt kell vállalnia. Az adókedvezményre jogosult vásárlók már megrohanták a boltokat.
A hatvanezer forintos adókedvezménnyel támogatott informatikai eszközök vásárlására tavaly bevezetett Sulinet Expressz program július elsején, azaz csütörtökön teljesen átalakul: a vásárlóknak ötven százalékos önrészt kell vállalniuk, megszűnik a tartós bérlet, jövedelmi korlátot vezetnek be, viszont kibővül a vevők köre, és már nemcsak diákok, tanárok és hozzátartozóik szerezhetnek adókedvezményt.

Új változások a programban
A hatvanezer forintos adókedvezményt július elsejétől a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó összes magánszemély igénybe veheti, amennyiben négymillió forintnál kisebb éves jövedelemmel rendelkezik. A 3,4 és 4 millió forint közötti jövedelemmel rendelkezők csak sávosan csökkenő mértékben, a 3,4 millió forintnál kevesebbet keresők teljes mértékben igénybe vehetik a kedvezményt, de a számítástechnikai eszköz megszerzésére fordított összeg ötven százalékát mindenkinek ki kell fizetnie. Ez konkrétan azt jelenti, hogy 2004. július elseje után egy hatvanezer forintos termék megvásárlásakor csak harmincezer forint igényelhető vissza. A vásárlónak összesen százhúszezer forintot kell elköltenie (nem feltétlenül egy termékre), hoyg hatvanezer forintot leírhasson összevont adóalapjának adójából.
Az ötven százalékos önrész bevezetése igen érzékenyen érintette a vásárlókat, és minden eddiginél többen rohanták meg a kereskedéseket. Az Oktatási Minisztérium adatai szerint a júniusi forgalom jelentősen meghaladta az igen kiemelkedő februárit, amikor szintén a Sulinet Expressz változása okozott fellendülést; a fölöttébb népszerű digitális fényképezőgépek ekkor kerültek le a támogatott termékek listájáról.

Mindent visznek

Információink szerint a rugalmasan összeállított konfigurációk a keresettek, de sokan csak továbbfejlesztik meglévő számítógépüket, ők többek között merevlemezt, memóriát, processzort vagy alaplapot vásárolnak. Az egyedi termékeknél mostanában a monitor és a nyomtató a slágertermék.

Persze a változásokra a kereskedők is ügyesen reagáltak, és hirdetéseikben ők is arra hívják fel a vásárlók figyelmét: a hatvanezer forintnál olcsóbb termékeiket most még ingyen elvihetik.