Laura, Alida
15 °C
32 °C

Elmarasztalták a svájci monopolszolgáltatót

2003.12.19. 09:34
Svájc vezető távközlési szolgáltatója, a Swisscom meg nem engedett kedvezményekben részesítette saját leányvállalatát, így az olcsóbb ADSL-elérést ígérhetett a felhasználóknak. A versenyfelügyelet előírta a kettős mérce megszüntetését.
A svájci versenyfelügyelet (WEKO) megállapította, hogy a Swisscom visszaélt piacvezető helyzetével, és az ADSL-szolgáltatások nyújtásánál a konkurenciával szemben előnyben részesítette saját leányvállalatát, a Bluewint.

A versenyfelügyelet december 15-ig határidőt biztosítva arra kötelezte a Swisscomot, hogy megszüntesse vitatott kedvezményrendszerét, amely a Bluewint a konkurenciával szemben alacsonyabb végfelhasználói árak kialakításához segítette.

Nem volt rá magyarázat

A WEKO közleménye szerint a Swisscom a szélessávú szolgáltatások piacát uraló pozícióval rendelkezik. A Bluewinnek ilyen körülmények között nyújtott kedvezmények diszkriminálták a többi vállalatot, és gazdasági érvekkel nem lehetett rájuk magyarázatot találni.

A svájci független internetes szolgáltatók számára a Swisscom hálózata jelenleg az egyetlen lehetőség, hogy az ügyfeleiknek szélessávú szolgáltatást biztosítsanak, emlékeztet az sda hírügynökség.

Előzetes intézkedések

A Swisscom elleni vizsgálat 2002. május 6-án indult. A vizsgálatok kezdetével párhuzamosan a WEKO megelőző intézkedéseket tett, amelyek arra kötelezték a Swisscomot, hogy az eljárás időtartama alatt felszámoljon mindennemű diszkriminációt.

A december 15-én kiadott határozat visszamenőleg igazolta az előzetes intézkedések jogosságát, állapította meg a WEKO.

Nincs kivételezés

A Swisscom panaszt kíván benyújtani a határozattal szemben. A vállalat tagadja, hogy piacvezető szerepe volna a szélessávú szolgáltatások körében. Az ADSL az országban "közvetlen és intenzív piaci verseny" tárgya, hiszen nem lehet figyelmen kívül hagyni a kábelszolgáltatók ajánlatait.

A távközlési cég indoklása szerint a Buewinnel szemben nem volt semmiféle kivételezés. A kedvezményrendszert bármely szolgáltató igénybe veheti, ha elér egy meghatározott ügyfélszámot, érvel a Swisscom. Arról pedig nem tehetnek, hogy a Bluewin rendelkezik a legtöbb ADSL-előfizetővel.