Emőke
-4 °C
9 °C

Haldoklik a Sulinet

2005.10.26. 10:30
Több kiskereskedő is arra panaszkodik, hogy a Sulinet regisztrációs rendszere nem bírja a terhelést: az októberben tapasztalható karácsonyi forgalomtól folyton lehal a szerver, a vásárlók jelentős része lemaradhat az adókedvezményről.

November elsejétől változik a Sulinet Expressz. Ez az utolsó hét, amikor még mindenki szabadon vásárolgathat részegységeket úgy, hogy az állam visszafizeti a kiadások ötven százalékát – november elsejétől ugyanis csak kész konfigurációkat lehet vásárolni.

Folyton lefagy

#alt# Ennek megfelelően a vásárlók elözönlötték a számítástechnikai kereskedéseket, és az olyan áruházakat, ahol a program keretein belül lehet beszerezni az AGP-sínbe valót. „Próbálkozzanak később, a túlterheltség miatt ma egész nap nem működött a sulinetes rendszer, nem tudjuk regisztrálni a vásárlásokat” – józanított ki minket már hetekkel ezelőtt a Metro áruház egyik eladója, és a helyzet azóta csak romlott.

Tízszeresre nőtt

A rendszer elképesztően rosszul bírja a terhelést, folyton összeomlik, lefagy, az ügyfeleket későbbi időpontra kell visszahívni, mert képtelenek vagyunk a központban regisztrálni a vásárlásokat – mondta el lapunknak Gömörei Jenő. Az Alien Computers eladója szerint nyáron a forgalom alig öt százalékát tették ki a sulinetes termékek, most azonban ez az arány elérte az ötven százalékot. A vásárlási kedv összehasonlíthatatlanul megnőtt, a novemberben szokásos felfutáshoz képest is, leginkább tft-monitorokat és egyéni igények szerint összeállított gépeket keresnek a vásárlók. A termékek jó része ennek megfelelően már raktáron sincs, tft-monitort vásárolni esélytelen, de több részegység is hiánycikk lett a régi Sulinet utolsó hetében.

„A szokásos karácsonyi forgalmat bonyolítjuk, csak éppen október végén”, mondta el a Lord Computer beszerzője. Hüse Tamás szerint októberben elején ugrott meg a kereslet, amikor az emberekben tudatosult, hogy novembertől nincs tovább. Azóta három-négyszeresére nőtt a sulinetes forgalom, elsősorban alaplapokat, processzorokat és memóriákat visznek a vásárlók. A Pentium 4 három gigahertzes változata az igazi slágertermék, pedig ennek ára eléri az 55 ezer forintot.

Péntek már késő

A Lord Computernél is problémát okoz a sulinetes regisztráció, a szolgáltatás sokszor elérhetetlen, ez pedig komoly problémát okozhat. Ha valaki péntekig vár, előfordulhat, hogy a várható óriási túlterheltség miatt a rendszer nem fogadja a vásárlást. Éppen ezért érdemesebb a hét elején, legkésőbb szerdáig elintézni a részegységek beszerzését, már ha kap még egyáltalán bármit: a Lord Computernél hétfőn vettek fel utoljára megrendeléseket, de a piacon kapható tíz Samsung vincseszterből például már csak kettőt lehetett beszerezni.

Hornyák Antal, a Hpctrade vezetője is panaszkodott a rendszerre, hétfő este 11 óráig kellett dolgozniuk, hogy az összes vásárlást regisztrálni tudják. Náluk memóriából, egyes vincseszterekből és tv-tuner kártyákból van hiány, a nyári elhanyagolható sulinetes forgalom részaránya a teljes forgalmon belül mostanra ötven százalékra nőtt. Az utolsó héten további tíz százalékkal izmosodott a kereslet, a forgalom felét a komplett gépek, másik felét pedig részegységek tették ki.