Gerzson
-3 °C
2 °C

Megahitelből fejleszt szélessávot a Magyar Telekom

2006.01.12. 16:21
Év végére hatszázezer szélessávú előfizetőt akar a Magyar Telekom, azaz csaknem megduplázná a felhasználók számát. Az ambiciózus terv kivitelezéséhez 47,4 milliárd forintos hitelt vesz fel a cég.

A Magyar Telekom csütörtökön 47.4 milliárd forintos hosszú távú hitelt vett fel European Investment Banktól (EIB). Az összeget teljes egészében szélessávú beruházásainak finanszírozására használja fel, fontos stratégiai célja ugyanis, hogy tovább növelje a szélessávú internetpenetrációt. Az ország vezető szolgáltatójaként a Magyar Telekom 600 ezerre kívánja növelni szélessávú csatlakozásainak számát 2006 végéig.

Merésznek mondható a Magyar Telekom célkitűzése, mivel szeptember végén csupán 280 ezer adsl-előfizetője volt, és emellett elenyésző, valamivel több mint tízezer kábeltévés szélessávú előfizetője, ugyanakkor a hitel összegéből arra lehet következtetni, hogy nemcsak a 2006-os tervek teljesítésére lesz elegendő.

Az elmúlt években 600 milliárd forint fölötti éves bevételt szerzett a Magyar Telekom, és a társaság éves szinten 90 milliárd forintnál többet költött beruházásokra, de ebbe az összegbe a hálózatfejlesztésen kívül nagyon sok minden - például cég vagy ingatlanvásárlás - is beletartozik.

Jó üzlet

Dr. Klaus Hartmann, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese a Portfolio.hu online üzleti lapnak elmondta: "Az EIB-vel fennálló hosszútávú kapcsolatunk újabb jelentős eseményhez érkezett. Megállapodásunk következtében a Magyar Telekom kedvezőbb hitelkondíciókat élvez, mint amilyenek hasonló összeg esetén a magyar piacon számunkra elérhetőek lennének." Az EIB korábban 1990-ben, 1994-ben és 1999-ben adott a Magyar Telekomnak (akkori még Matávnak) a mostanihoz hasonló nagyságrendű hitelt, amelyet akkor még főleg a vezetékes vonalak számának növelésére költött el.

A hitel 2013 januárjában jár le, törlesztése kétéves türelmi időszak után 2009-ben kezdődik, és évente öt egyenlő részletben történik. A hitel a 3 hónapos BUBOR-hoz rögzítetten változó kamatozású. A szerződés közvetlen, forintban történő finanszírozást biztosít a nemzetközi piacokról, és ezzel a hosszútávú forintfinanszírozás újabb forrása válik elérhetővé a Magyar Telekom számára. A Magyar Telekom jelenleg A- (Standard & Poor's) és Baa1 (Moody's) hosszútávú hitelminősítéssel rendelkezik.