Oszkár
20 °C
29 °C

Kihalóban a Szilícium-völgy

2003.08.06. 09:21
Egyelőre elhagyott ipari területre emlékeztet a Szilícium-völgy, mivel késik egy olyan újabb befektetési hullám, amely a tudás és a tőke területi koncentrációját igényelné.
Talán el sem hiszi a San Franciscótól délre található Szilícium-völgy mai látogatója, hogy ezen a területen három évvel ezelőtt minden kiadó lakás foglalt volt és az utcákon, az irodákban egymás lábát taposták a dolguk után szaladó emberek. A tájat ma a "szoba, iroda kiadó" feliratú táblák uralják. Santa Clarában az irodaterület majdnem felét senki sem használja, a bérleti díjak egy dollár/négyzetlábra estek a 2000 végére jellemző 6,50-ről. Sok bérlő albérlőkkel osztozik a területen pusztán azért, hogy megoszthassa velük a rezsiköltségeket, derül ki a The Economist cikkéből.

Új központok jelennek meg

A rozsdaövezet képét nyújtó kaliforniai vidékkel szemben az internetboom végét túlélt nagyvállalatok, a Microsoft, a Dell, az IBM és az SAP központjai, a Seattle melletti Redmond, Austin, Armonk és a németországi Walldorf jól tartják magukat, az informatikai ipar területi térképén tartós gravitációs pontokként vonzzák a szakemberek és a tőke egy részét.

E két jellegzetes helyszín mellett megjelentek és fejlődésben vannak újabb városok, amelyek hamarosan jól ismertek lesznek a világ gazdasági sajtójában. Egyikük az indiai Bangalore, ahol a Wipro Technologies it-szolgáltató fejlesztési központja található. Itt már ma is hat és fél ezer ember dolgozik és a jelenleg épülő komplexumban 2005-re megháromszorozódhat a létszám. Hasonló helyek vannak kialakulóban Kínában, Oroszországban és Vietnamban, ahogy bizonyos it-ágazatok (a fejlesztés és az erőforrás-kihelyezés egy része) az olcsó, de képzett munkaerőhöz telepednek.

Kifulladt az érdeklődés

A gazdaságtörténészek ismerősnek találják e fejleményeket. Timothy Bresnahan, a Stanford Egyetem közgazdász professzora szerint jól megfigyelhető, hogy a nagygépek (mainframe) korában New York volt az it-világ közepe, ennek helyét a minigépek megjelenésével Boston vette át, majd jött a PC, amely ugyan Floridában és Houstonban született, de a Szilícium-völgyben élte ifjúkorát.

Az internettechnológia kifejlődéséhez már ideális környezetté vált a nevezetes kaliforniai térség, mivel összegyűjtötte az innovációhoz szükséges vállalkozói tőkét. Az internet nyílt szabványai ugyanis lehetővé tették, hogy a fejlődés élén ne a technikamániások, hanem a technológiához értő, vállalkozó szellemű szakemberek haladjanak, akik a köznapi életben használható, eladható szolgáltatássá akarták tenni az újdonságot. Ez pedig sokkal inkább igényel egy üzleti központot, mint egy zümmögő masinák fölé hajló, fehér köpenyes szakemberekkel benépesített üzemépületekkel teletűzdelt kutatóbázist.

Miután a technológia új ága nagyjából megmutatta, mit tud, mire lehet jó, és ezzel az iránta megnyilvánuló érdeklődés által hajtott gazdasági fejlődés is kifulladt, megváltoztak a vásárlók prioritásai. A vállalatok egy ideje nem a legújabb kunsztok átvételében, hanem it-rendszereik konszolidálásában, integrálásában és hatékony működtetésében érdekeltek.

Mindenki Ázsiába tart

Ez átrendezi az informatika világtérképét is: ahogy a PC-k nagy tömegű gyártása részben Ázsiába települt, a komplex informatikai megoldások szolgáltatása is részben ide kerül. Ehhez segítséget nyújt, hogy az adatátviteli hálózatokkal átszőtt világban sok feladat megoldását ki lehet helyezni akár a világ túloldalára is.

A nagy it-cégek egymás után jelentik be, hogy Indiába telepítik fejlesztési tevékenységük egy részét. Az SAP három év alatt 2000-rel tervezi növelni ottani alkalmazottai számát, az Oracle hatezer főt fog alkalmazni kihelyezett kutatóközpontjában, és a Microsoft is bővíti indiai létszámát.

A folyamatot segíti, hogy a dotkom-boom idején az USA-ba invitált ázsiai szakemberek közül sok hazatért, ám kapcsolatait megtartotta, továbbá, hogy kialakult az erőforrás-kihelyezés gyakorlata: például indiai cégek kínai vagy vietnami alvállalkozókat alkalmaznak. A Forrester Research piackutató becslése szerint 2015-re hárommillió it-állás hagyja el az Egyesült Államokat a világ más tájai felé.

Mindez nem jelenti azt, hogy a Szilícium-völgy végképp az informatikai ipar szellemvárosává vált. A PC- és az internetboom után jöhet egy új technológiai hullám, amelynek egyfajta "anyaméhe" lehet a jól bevált környezet. Szakértők most a bio-, nano- és infotechnológiák összeolvadását látják a következő olyan innovációs hullámnak, amely helyet kereshet magának.