Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Árzuhanás várható a szoftverpiacon

2007.11.20. 16:04
Ahogy megjelentek az egyre olcsóbb hardverek és szolgáltatások, úgy válnak egyre olcsóbbá a szoftverek is. A változás igen komolyan érinti majd az operációs rendszerek piacát, állítja a Gartner.

A vállalatok informatikai büdzséje nem növelhető a végtelenségig, sőt, mindenki igyekszik egyre kevesebbet költeni szoftverre, ugyanúgy, ahogy a hardverre és a szolgáltatásokra is egyre kevesebbet költöttek az elmúlt években.

Eddig a szoftvergyártók voltak nyerő helyzetben, csakhogy a következő öt-tíz évben a vásárlók kerülnek jobb alkupozícióba, véli a Gartner. A piackutató cég szerint megváltoznak az értékesítési modellek, kevésbé függünk majd a nagy szoftvergyártóktól, és lemennek az árak. Persze nem valószínű, hogy a változások letaszítják a trónról az óriáscégeket, például a Microsoftot és az IBM-et, de a szoftvereken biztosan kisebb lesz a haszon. A Gartner szerint a szervereket, az operációs rendszereket és a fejlesztőeszközöket különösen érzékenyen érinti majd az árzuhanás.

A változásnak több oka van. Egyrészt egyre több üzleti szoftvert adnak el szolgáltatásként, és ennek havi díja feltehetően tartalmazza majd a továbbfejlesztés árát. Magyarán nem kell majd néhány évente százezrekért - vagy nagy társaságok esetén százmilliókért - új szoftververziót vásárolni, a fejlődés folytonos lesz. Az átalakulás hajtómotorjai lesznek a népes országok, Kína és India is. Nemcsak azért, mert ezekben az országokban olcsóbban fejlesztenek, hanem azért is, mert ezeken a fejlődő piacokon nagy igény lesz az olcsó szoftverekre.

Mindemellett nem elhanyagolható a nyílt forráskód hatása sem, amely nagyon megnöveli a versenyt a szolgáltatások piacán. A felhasználók ugyanis a szoftverfrissítéseket és a terméktámogatást egy harmadik cégtől olcsóbban megszerezhetik, mint a szoftver leszállítójától.