Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nem segít a félmilliárdos bevétel a GTA4 kiadóján

2008.05.09. 13:30
A GTA ugyan rekordokat dönget, és minden előzetes várakozást felülmúl, a felvásárlással fenyegetett kiadóján nem segít. A tőzsdét nem hatotta meg az egy hét alatt behozott 500 millió dollár.

Két napja büszkén jelentette be a Take2 játékkiadó, hogy a Grand Theft Auto 4 minden játékipari rekordot megdöntve a megjelenése után egyetlen hét alatt 500 millió dollár bevételt termelt, és több mint hatmillió példány fogyott belőle. Bár az összehasonlítás (egy tízdolláros mozijegyet összemérni egy hatvandolláros játékkal) nem túl fair, a mozis csúcstartó, a Pókember 3 első heti 380 milliós bevételét is messze felülmúlta a játék.

Ezek után minimum meglepő az, ahogyan a tőzsde reagált a hírekre: a cég részvényárfolyama meg sem mozdult. "A Take 2 büszke lehet a GTA4-re, és messzemenőkig elégedett az eladási adatokkal, de ettől a cég még nem ér többet, mint február 25-én ért. A félmilliárdos nyitó hét semmit nem változtatott meg." - mondta a CNN-nek a WedBush Morgan elemzője, Michael Pachter.

Az említett február 25-i dátum az a nap volt, amikor két hónappal a GTA4 megjelenése előtt a világ legnagyobb független játékkiadója, az Electronic Arts 1,9 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a cégre. Ez az akkor 17 dollár körül mozgó Take2-részvényárfolyamnál 60 százalékkal magasabb árat jelentett. A tőzsde érzékenyen reagált a hírre: egy nap alatt a másfélszeresére ugrott az árfolyam. A Take 2 vezérkara ellenségesnek, rosszul időzítettnek és spekulatívnak nevezte az ajánlatot, és azzal utasította el, hogy a GTA4 megjelenésének másnapján tárgyalják újra az egészet.

A Take2 részvényárfolyam alakulása a felvásárlási ajánlat bejelentése óta.

A befektetők azonban nem követték a játékosok eufóriáját, és hiába a csillagászati bevétel, a cég nem erősödött meg annyira, hogy csuklóból visszadobja a felvásárlási ajánlatot. Tőzsdei elemzők szerint az Electronic Arts 28 dollárig elmehet az ajánlatával, 30-ig már aligha - de a felvásárlás még most is reális jövőkép, sőt, egyre inkább az.

Az biztos, hogy magán a játékon semmi nem fog múlni: nemcsak mi, de az egész világsajtó agyondicséri, és szakértők azt várják, hogy 2009 végére eléri a 18 millió eladott példányt, ezzel újabb egymilliárd dollárt hozva a kiadó kasszájába.