Natália
1 °C
7 °C

Drágább telefontarifát szeretne a Matáv

2002.01.31. 14:51
A Hírközlési Felügyelet (HíF) szerint a telefondíjak február 1-től érvényes szabályozása megfelelő a lakosság és a távközlési cégek számára, míg a szolgáltatók több ponton, így például a tételes árszabályozás, illetve a helyi hozzáférés veszteségessége miatt is kritizálják a rendeletet.
Frischmann Gábor, a HíF elnöke szerint az árszabályozás során arra törekedtek, hogy a fogyasztók számára az ár-szolgáltatási érték arány megfelelő legyen, az ugyanolyan szolgáltatások reálára évről-évre csökkenjen, s az ügyfelek ne érezzék magukat kiszolgáltatottaknak.

Programozott fogyasztóvédelem

Azzal, hogy az idén, jövőre és 2004-ben az átlagos díjak az infláció alatt emelkednek, az első cél megvalósult. Azzal, hogy jövőre és 2004-ben az árak csak az éves átlagos infláció mínusz 3 százalék mértékben növekedhetnek, a szabályozók elérték a második célt is. Ráadásul a szabályozás ezen eleme legalább 3 százalékos hatékonyságjavításra is készteti a szolgáltatókat.

Frischmann Gábor szerint a fogyasztókat megvédi a kiszolgáltatottságtól az, hogy az úgynevezett ársapka szerint az idén, illetve jövőre és 2004-ben is maximalizálták a helyi hívások és az előfizetési díj emelését. Így a szolgáltatók nem terhelhetik például a helyi hívásokra azokat a veszteségeket, amelyeket a belföldi és nemzetközi távhívások területén kibontakozó versenyben szenvednek el.

A kiszámtható ár a szolgáltatónak is jó

Az elnök szerint a szolgáltatók szempontjából a szabályozás stabilitást mutat, mivel három évre előre kiszámíthatóvá teszi az árakat. További előnye, hogy mozgásteret ad a versenyben, s az évenkénti áremelés átlagosan fedezi a költségeket is.

Hozzátette: ez a megállapítás a havi előfizetési díjakra ugyan még nem vonatkozik, ám mivel a szabályozás lépésről-lépésre lehetővé teszi a tarifakiegyenlítést is, várhatón 2004 végén már e területre is igaz lesz.

Bevezető szakasz: összekapcsolási díjakkal

Frischmann Gábor közölte: az árszabályozás szempontjából 2002 speciális évnek számít, mivel június 30-ig a szolgáltatásokra tételes árszabályozás vonatkozik. Jövőre azonban már nem így lesz, s ekkor a szolgáltatók a megengedett átlagos áremelést betartva, akárhányszor változtathatják konkrét díjaikat.

Idén első félévben a tételes díjak kialakítását az is indokolja, hogy a szolgáltatók most készítik el a távközlési hálózatok összekapcsolására vonatkozó referencia ajánlatukat, s a HíF-nek még jóvá kell hagynia a fix hálózatokból a mobil hálózatokba történő hívások végződtetési díját is. A fix hálózattal rendelkező szolgáltatók ugyanis megtámadták a mobilcégeket azzal, hogy nagyon magasak a végződtetési díjaik.

Várhatóan júniusban már nyilvánosak lesznek a mobilcégek költségalapú végződtetési díjai. Ha a mobilcégek olyan árjavaslatot adnak be, amely a HíF szerint nem elfogadható, akkor a felügyelet a második eredménytelen fordulót követően maga dönt a végződtetési díjakról.

A HÍF felügyeli az árakat

Frischmann felügyelet szakértőként vett részt a tarifarendelet elkészítésében, s jövőben ellenőrzi is azt, hogy a telekommunikációs cégek betartják-e az árszabályozást.

Az ellenőrzéshez a szolgáltatóknak minden adatot a HíF rendelkezésére kell bocsátaniuk, s ha a megengedett 4 százaléknál nagyobb mértékben növelik az átlagos árakat, akkor a túllépés kétszeresével kell majd csökkenteniük a következő évben a díjakat.

A szolgáltatók elégedetlenek

A Matáv szempontjából hátrányos, hogy a helyi beszélgetés, illetve a havi előfizetés - azaz a helyi hozzáférés - díjemelési lehetőségét tételesen meghatározza. Szolgáltatói szempontból a tényleges ársapka szabályozás lenne ideális, hiszen ez adná meg a szükséges mozgásteret a piaci folyamatokhoz való rugalmas alkalmazkodáshoz - mondta Kozma Zsolt, a vállalat igazgató-helyettese.

Kozma Zsolt kifejtette: a szabályozó részéről minden tételes ármeghatározás nagyobb mértékű beavatkozás az elvárhatónál, illetve az indokoltnál. A Matáv-nak több tíz milliárd forintos hiánya származik abból, hogy a helyi hozzáférés területén a díjak nem fedezik a költségeket. Ezt a hiányt ugyan részben majd csökkenti az a pótdíj, amelyet a hálózatok összekapcsolása esetén a helyi hozzáférést lehetővé tevő szolgáltató kap a másiktól, de még így sem lesz elegendő a hozzáféréshez kapcsolható bevétel a szolgáltatással összefüggő költségek fedezésére.

Lednitzky Péter, a Vivendi Magyarország kormányzati és külkapcsolati igazgatója elmondta: ez az árszabályozás nem könnyít az egyébként is komoly problémákkal küzdő távközlési cégek gazdasági helyzetén, hiszen továbbra is veszteséges a helyi hozzáférés biztosítása. Hozzátette: a díj és költségek közötti negatív különbség a Vivendinek is milliárdos veszteséget okoz.

Az igazgató másik problémaként felvetette: míg a fix hálózatból indított hívások végződtetéséért a mobilcégek 37 forintot számolnak fel, addig fordított esetben csak 5 forint a díj. Aláhúzta: a piactorzító ellentmondás feloldása érdekében a Vivendi a hírközlési döntőbizottsághoz fordult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?