Ervin
14 °C
21 °C

Indiai szoftveróriás Budapesten

2001.08.31. 11:03
Az Indiában tizenhét, az Egyesült Államokban hat szoftverfejlesztő központot működtető Tata Consultancy Services indiai szoftveróriás első európai központját Budapesten nyitotta meg. A magyarországi központ a cég európai megrendeléseinek egy részét átveszi, és sikeres működés esetén további magyar központokat alapít.
A Tata csoporthoz tartozó Tata Consultancy Services (TCS), India legnagyobb szoftver exportőr cége több közép- és kelet-európai helyszínt megvizsgálva döntött a központ végleges helyének kijelöléséről. A döntésben az is szerepet játszott, hogy itt jobb az infrastruktúra, több számítógépes szakember beszél angolul, mint Romániában vagy a Cseh Köztársaságban, és az országot 2003-ban valószínűleg felveszik az EU-ba. A szoftverfejlesztő központ jövő év márciusáig mintegy 130 szakember alkalmazását tervezi, a dolgozók száma később akár 400-500 főre is nőhet.

Stumpf István kancelláriaminszter csütörtökön délelőtt hivatalában fogadta az indiai cég igazgatóját. A találkozón S. Ramadorai tájékoztatást adott cége magyarországi befektetési terveiről, amelyek keretében tegnap hivatalosan is megnyitották Budapesten európai szoftverfejlesztő központjukat. A szoftverfejlesztő azért választotta új beruházása helyszínéül Magyarországot, mert az itteni szakképzett munkaerő és a magyar tudósok, mérnökök világszínvonalú teljesítményt nyújtanak - közölte a kancelláriaminiszterrel S. Ramadorai, az indiai cég igazgatója.

Szoftvergyártás távmunkában

A BBC elemzése szerint a Tata Consultancy azért is mozdult Európa felé, mert az amerikai gazdaság a recesszió jeleit mutatja. A budapesti központ az első évben legalább száz főt foglalkoztat és főleg a General Electric számára állít majd elő szoftvereket - nyilatkozta Aul Takle, a cég alelnöke a BBC-nek. A pozíciók nyolcvan százalékát helyi munkavállalókkal kívánják betölteni.

A Bombay-i székhelyű TCS korábban már több offshore fejlesztőközpontot alapított, amelyek a megrendelő szoftvereit akár több ezer mérföldes távolságból is karban tudják tartani. "Ha ez a kísérlet sikerül, több központot is nyitunk Magyarországon" - nyilatkozta Takle a BBC-nek. A TCS korábban elsősorban az amerikai piacra dolgozott, az USA-ban hat, míg indiában tizenhét szoftverfejlesztő központja van.

A magyarországi központ eleinte az indiai központok európai megrendeléseinek csak egy részét veszi át, de a későbbiekben az európai megrendelések nagy részét átcsoportosíthatják. A TCS európai megrendelői között szerepel az Ericsson és a Nokia mobiltelefongyár, az AXA SunLife biztosító, a Standard Chartered Bank és a Deutsche Bank egyaránt.

Évi harminc százalékos növekedés

2000-ben a TCS 490 millió dolláros bevételeinek 62 százaléka az amerikai, 27 százaléka európai, a maradék pedig indiai és ázsiai megrendelőktől származott. 2001-ben a cég 700 millió dolláros bevételre számít. Az Alliance befektetési alap szingapúri elemzője szerint a nagy indiai szoftvercégek az USA-ban tapasztalható recesszió ellenére fenntarthatják az évi 30, vagy több százalékos növekedési ütemüket, mert az általuk végzett minőségi munkát a nyugati országok bérszínvonalán messze nem lehet ilyen olcsón kínálni a globális szoftverpiacon.

Az új stratégia részeként a TCS nemsokára bemutatótermet nyit Amszterdamban is.