Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Havonta tízezer forintért telefonálnak a családok

2002.06.17. 16:43
Egy átlagos magyar háztartás havonta bruttó 10 ezer forintot költ telekommunikációra - derül ki a BellResearch és Think Consulting által készített, a lakossági szegmens vizsgálatával kibővített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb számából.
A családtagok kiadásait is számba vevő vizsgálatból kiderül, hogy a költségek legnagyobb arányát összességében már a mobiltelefonok generálják (44%), bár a vezetékes telefonra fordított kiadások is közel azonos arányt képviselnek (43%). A kábeltelevíziózás havidíjai a telekommunikációs költségek egytizedét képviselik, míg az internetezésre fordított, telefonköltség nélküli előfizetési díjak az összkiadások mindössze 2%-át adják.

A vezetékes telefonvonallal rendelkező háztartások (az összes háztartás 75%-a) átlagosan közel 5800 forintot telefonálnak el vezetékes készülékükön, míg a háztartástagok összesített mobilköltségei 4890 forintra tehetők havonta. Ez utóbbi érték a BellResearch elemzői szerint a valóságban ennél magasabb - a mobilkiadások megközelíthetik a kiadások felét is, mivel a háztartásfők jellemzően alulbecsülik a családtagok kiadásait: különösen igaz ez a feltöltőkártyás konstrukcióval rendelkezőkre (a mobilhasználók 74%-a), akik nehezen tudják kiadásaikat nyilvántartani.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés alapján a kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők (az összes háztartás 49%-a) havonta átlagosan bruttó 2140 forintot fizet a televíziós csatornákért, bár az előfizetők több mint fele (54%) kétezer forintnál kevesebbről szóló számlát kap kézhez.

Internet havi 5700-ért

A fizetős internet szolgáltatást igénybe vevők havonta átlagosan kb. 5700 forintot fizetnek internetszolgáltatójuknak, amely nem tartalmazza a telefonköltségeket. Egy átlagos előfizető internetezési költségei a BellResearch szakértői szerint ennél alacsonyabbak, mivel az internetszolgáltatás előfizetési díja a korlátlan használatot biztosító és forgalmi díjat is tartalmazó szélessávú hozzáféréssel rendelkezők esetén (az otthoni internet kapcsolatok kb. 10%-át adják a DSL és kábelTV előfizetések) lényegesen magasabb, így ezek felfelé húzzák az átlagot.