Aliz
6 °C
14 °C

Havonta tízezer forintért telefonálnak a családok

2002.06.17. 16:43
Egy átlagos magyar háztartás havonta bruttó 10 ezer forintot költ telekommunikációra - derül ki a BellResearch és Think Consulting által készített, a lakossági szegmens vizsgálatával kibővített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb számából.
A családtagok kiadásait is számba vevő vizsgálatból kiderül, hogy a költségek legnagyobb arányát összességében már a mobiltelefonok generálják (44%), bár a vezetékes telefonra fordított kiadások is közel azonos arányt képviselnek (43%). A kábeltelevíziózás havidíjai a telekommunikációs költségek egytizedét képviselik, míg az internetezésre fordított, telefonköltség nélküli előfizetési díjak az összkiadások mindössze 2%-át adják.

A vezetékes telefonvonallal rendelkező háztartások (az összes háztartás 75%-a) átlagosan közel 5800 forintot telefonálnak el vezetékes készülékükön, míg a háztartástagok összesített mobilköltségei 4890 forintra tehetők havonta. Ez utóbbi érték a BellResearch elemzői szerint a valóságban ennél magasabb - a mobilkiadások megközelíthetik a kiadások felét is, mivel a háztartásfők jellemzően alulbecsülik a családtagok kiadásait: különösen igaz ez a feltöltőkártyás konstrukcióval rendelkezőkre (a mobilhasználók 74%-a), akik nehezen tudják kiadásaikat nyilvántartani.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés alapján a kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők (az összes háztartás 49%-a) havonta átlagosan bruttó 2140 forintot fizet a televíziós csatornákért, bár az előfizetők több mint fele (54%) kétezer forintnál kevesebbről szóló számlát kap kézhez.

Internet havi 5700-ért

A fizetős internet szolgáltatást igénybe vevők havonta átlagosan kb. 5700 forintot fizetnek internetszolgáltatójuknak, amely nem tartalmazza a telefonköltségeket. Egy átlagos előfizető internetezési költségei a BellResearch szakértői szerint ennél alacsonyabbak, mivel az internetszolgáltatás előfizetési díja a korlátlan használatot biztosító és forgalmi díjat is tartalmazó szélessávú hozzáféréssel rendelkezők esetén (az otthoni internet kapcsolatok kb. 10%-át adják a DSL és kábelTV előfizetések) lényegesen magasabb, így ezek felfelé húzzák az átlagot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?