Árpád
-2 °C
3 °C

Sláger a sokkoló

2002.01.10. 08:42
Hamarosan az amerikai vásárolóközönség is kosarába teheti a Taser új elektromos sokkolópisztolyát. Az arizonai gyártó a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításon kamingautolt.
A Taser demonstrációs házivideóján egy családon belüli agresszió utolsó jelenetei láthatóak: a részeg benga férj egy rendőrrel óbégat az udvaron, az operatőr a megszeppent feleség, aki a ház valamelyik ablakából figyeli az eseményeket. A két férfi kibotorkál a képből, szóváltások hallatszanak, majd egy elnyújtott üvöltés. Az operatőr izgatottan kuncog. A férj magatehetetlenül hever egy autó mellett, mellkasából két drót vezet a rendőr pisztolyáig. Zizegés, újabb üvöltés, kuncogás. Csillagok háborúja.

Nem halálos

A fegyver a hagyományos kézisokker kilőhető és hosszú drótpórázon biztonságos távolból használható verziója. Az amerikai rendőrség évek óta előszeretettel használja örjöngő emberek magatehetetlenné tételére - legfőbb előnye a hagyományos fejlövéssel szemben, hogy az esetek túlnyomó többségében nem okoz maradandó sérülést.

Lézerirányzék segíti a célzást
A bénítópisztolyt kifejlesztő Taser a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai világvásáron bejelentette, hogy elkészítették a fegyver civileknek szánt változatát, amelyet hat héten belül piacra dobnak 120 és 600 dollár közötti áron.

A megszólalásig pisztolyra hasonlító eszköz öt méteres távolságig "lő". Az elektródákat - a lőporos rendőri verzióval szemben - sűrített levegő segítségével juttatja a bénítandó tag arcába. Ez azért fontos, mert így a legtöbb államban engedély nélkül tartható önvédelmi eszköz. Csak egy pár ceruzaelem kell a berendezésbe és már repülhet is a hétwattos sokkocska, amely négy-öt percre lefekteti az antagonistát.

Nyertek a terroron

A Taser 1993-as alapításától 2001-ig egyetlen évet sem zárt nyereséggel. Most azonban több jel is arra mutat, hogy ez a trend megfordul. A magyarázat kézenfekvő: szeptember 11, a WTC elleni terrortámadás napja.

Mivel a géppisztolyos őrök nem növelik érdemben az utazóközönség biztonságérzetét, a légitársaságok úgy döntöttek inkább bénítópisztolyokkal szerelik fel a kötelező biztonsági személyzetet. Egy lövedék kárt tehet a gépben vagy a poggyászban, a félresikerült sokkolás azonban meg sem kottyan egy villámcsapás elviselésére tervezett utasszállítónak.

Tavaly szeptemberben az amerikai légifelügyelet előzetes jóváhagyásával több légitársaság is tárgyalásokat kezdett a Taserrel. A United Airlines 1300 bénítópisztolyt vásárolt, de sorban áll még az American Airlines, a Continental Airlines, a Northwest Airlines, és az American Trans Air. A Taser így jóval túlteljesítette a 2001 utolsó negyedévére tervezett bevételét, a diadalmenetet pedig a polgári piacon folytatja - így nem csoda, hogy részvényei árfolyama felfelé tör.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?