Orsolya
9 °C
21 °C

Sláger a sokkoló

2002.01.10. 08:42
Hamarosan az amerikai vásárolóközönség is kosarába teheti a Taser új elektromos sokkolópisztolyát. Az arizonai gyártó a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításon kamingautolt.
A Taser demonstrációs házivideóján egy családon belüli agresszió utolsó jelenetei láthatóak: a részeg benga férj egy rendőrrel óbégat az udvaron, az operatőr a megszeppent feleség, aki a ház valamelyik ablakából figyeli az eseményeket. A két férfi kibotorkál a képből, szóváltások hallatszanak, majd egy elnyújtott üvöltés. Az operatőr izgatottan kuncog. A férj magatehetetlenül hever egy autó mellett, mellkasából két drót vezet a rendőr pisztolyáig. Zizegés, újabb üvöltés, kuncogás. Csillagok háborúja.

Nem halálos

A fegyver a hagyományos kézisokker kilőhető és hosszú drótpórázon biztonságos távolból használható verziója. Az amerikai rendőrség évek óta előszeretettel használja örjöngő emberek magatehetetlenné tételére - legfőbb előnye a hagyományos fejlövéssel szemben, hogy az esetek túlnyomó többségében nem okoz maradandó sérülést.

Lézerirányzék segíti a célzást
A bénítópisztolyt kifejlesztő Taser a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai világvásáron bejelentette, hogy elkészítették a fegyver civileknek szánt változatát, amelyet hat héten belül piacra dobnak 120 és 600 dollár közötti áron.

A megszólalásig pisztolyra hasonlító eszköz öt méteres távolságig "lő". Az elektródákat - a lőporos rendőri verzióval szemben - sűrített levegő segítségével juttatja a bénítandó tag arcába. Ez azért fontos, mert így a legtöbb államban engedély nélkül tartható önvédelmi eszköz. Csak egy pár ceruzaelem kell a berendezésbe és már repülhet is a hétwattos sokkocska, amely négy-öt percre lefekteti az antagonistát.

Nyertek a terroron

A Taser 1993-as alapításától 2001-ig egyetlen évet sem zárt nyereséggel. Most azonban több jel is arra mutat, hogy ez a trend megfordul. A magyarázat kézenfekvő: szeptember 11, a WTC elleni terrortámadás napja.

Mivel a géppisztolyos őrök nem növelik érdemben az utazóközönség biztonságérzetét, a légitársaságok úgy döntöttek inkább bénítópisztolyokkal szerelik fel a kötelező biztonsági személyzetet. Egy lövedék kárt tehet a gépben vagy a poggyászban, a félresikerült sokkolás azonban meg sem kottyan egy villámcsapás elviselésére tervezett utasszállítónak.

Tavaly szeptemberben az amerikai légifelügyelet előzetes jóváhagyásával több légitársaság is tárgyalásokat kezdett a Taserrel. A United Airlines 1300 bénítópisztolyt vásárolt, de sorban áll még az American Airlines, a Continental Airlines, a Northwest Airlines, és az American Trans Air. A Taser így jóval túlteljesítette a 2001 utolsó negyedévére tervezett bevételét, a diadalmenetet pedig a polgári piacon folytatja - így nem csoda, hogy részvényei árfolyama felfelé tör.