Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

T-Com lesz a Matáv?

2004.09.23. 10:07
Német lapértesülések szerint a Deutsche Telekom közös nemzetközi részleg alá csoportosítja Németországon kívüli vezetékes távközlési érdekeltségeit, és a cég szakértői szerint a leányvállalatok T-Com néven futnak majd. Az Index információi szerint a német anyacég már levédte a t-com.hu domainnevet.
A bonni székhelyű Deutsche Telecom konszern a T-Com részlegbe kívánja átcsoportosítani a Matávot, a Slovak Telecomot, a Hrvatski Telekomot, valamint a macedón MakTelt, írta a Világgazdaság. A részleg élére Walter Raizner az IBM-től jön át, de a Wirtschaftswoche hetilap értesülése szerint a nemzetközi részlegek integrációját egy kelet-európai igazgató is segíti majd.

Jön a német márkanév

A Deutsche Telekom átszervezése hónapok óta napirenden van. Német sajtóértesülések szerint az integrációt célzó átalakítások a mobilágazat után a vezetékes szegmensben is márkanév-adaptációt vonhatnak maguk után. Ennek keretében a vezetékes üzletág T-Com márkáját a tervek szerint átveszik a kelet-európai leányvállalatok is. A DT vezére, Kai-Uwe Ricke a korábbi hírek szerint már meg is kezdte a tárgyalásokat a névváltás ügyében a Matáv, valamint a horvát és a szlovák leánycégek vezetőivel. Az Index.hu megkeresésére a Matáv sajtóosztálya elmondta, hogy sajtóhíreket nem kommentálnak. Azt azonban kideríttük, hogy a Deutsche Telekom már megtett bizonyos lépéseket a márkanév bevezetése érdekében, például levédte a tcom.hu és t-com.hu webcímeket.

A Handelsblatt ezzel szemben úgy tudja, hogy a 2003-ban 56 milliárd euró bevételű DT a jövőben a jelenlegi öt helyett három üzletágra összpontosít: az üzleti ügyfelekére, a szélessávú szolgáltatásokra és a mobilágazatra. A Világgazdaság szerint ennek megfelelően közös csoportba tartozik majd az eddig gyakran egymás rovására versengő önálló internetes T-Online és a vezetékes T-Com üzletág, és a vállalati ügyfelek kezelésében lesz egy külön a kis- és középvállalatokra koncentráló részleg, amely a T-Systemsszel együtt az üzleti ügyfelek csoportjába tartozik majd.

Egyszerűbb struktúra

Szűkül az irányítói kör is, amelyben a jelenlegi hét helyett hat felső vezető vesz részt: a vezérigazgató, a pénzügyi és a személyzeti igazgató mellett a három üzletág első embere. A tervek köztes állapotot tükröznek. A végső cél egy letisztult, könnyen átlátható konszernstruktúra, amely a későbbiekben nem a technológiai alapú (vezetékes, mobil, internet), hanem az ügyfélorientált felosztást helyezi előtérbe, írja a német üzleti napilap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!