Bernadett
0 °C
4 °C

T-Com-rádió a rendőröknek

2005.10.15. 09:49
A T-Com nyerte a készenléti kommunikácós rendszerre kiírt pályázatot. A cég a rendszer kiépítésén túl az államtól kapott szolgáltatói díjért tíz évig működtetni is fogja azt, és ígérete szerint a tíz év leteltével ingyenesen átadja az állam számára az elkészült hálózatot.

A Népszabadság információi szerint a T-Com tette a legjobb ajánlatot az új, készenléti kommunikácós rendszerre: az egykori Matáv 2007 januárjáig átadja a rendőrök, tűzoltók, mentők és katasztrófavédelmi szakemberek munkáját segítő új rendszert. Tegnap a Miniszterelnöki Hivatalban felbontották az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) szolgáltatói tenderének végső ajánlatait.

A korszerű, digitális hálózat az elavult URH-technológiát váltaná. A megbízás lényege, hogy a nyertes cég a rendszer kiépítésén túl tíz évig működtetni is fogja azt, és ezért az állam szolgáltatói díjat fizet majd neki. A szolgáltatást a tervek szerint a T-Com egyik leányvállalata, a ProMoKom Professzionális Mobil Kommunikációs Rt. végzi, a Népszabadság szerint évente 10 millárd forint alatti összegért.

A lap úgy tudja, a T-Com azzal győzte le a versenyben szintén induló Magyar Villamos Művek és Saab Contracting konzorciumát, hogy megígérte: tíz év elteltével ingyenesen átadja az állam számára az elkészült hálózatot. Emellett a T-Com jobb garanciális elemeket és gyorsabb kiépítést is kínált, mint a másik pályázó, aki alacsonyabb díjával próbált hatni a pályázat elbírálóira. Az ingyenes hálózat ígéretével azonban hosszabb távon a T-Com drágább ajánlata lehet az olcsóbb.

Bár a hivatalos eredményhirdetésre hétfőn kerül sor, a Népszabadság cikkírója figyelmeztet: a MÁV legtöbb pályázatához hasonlóan itt is várható "jogi hercehurca"; a feljelentések korábban már meg is kezdődtek, és ez az ügy is a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt köthet ki. Az ok: mindegyik szolgáltató a Nokia-EADS-t választotta beszállítónak. Egy, a Nokia versenytársához, a Motorolához közel álló magánszemély már panaszt is tett az összes lehetséges fórumon: a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) és az állampolgári jogok biztosánál is - eddig eredménytelenül.

Ha az érintett szervezetek nem hoznak szerződéskötést tiltó döntést, a T-Com csoport október 25-én aláírhatja a szerződést, és 2006 tavaszán a készenléti kommunikáció már egy korszerű, közös rendszeren folyik majd, ezzel is növelve a közbiztonságot - a választók és a politikusok nagy örömére, teszi hozzá a Népszabadság cikkírója.