Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Emelkednek a telefontarifák

2002.01.24. 14:55
A távközlési piacnyitás ellenére drágul a telefonálás 2002-ben: megszületett a tarifákat szabályzó miniszteri árrendelet.
A kormány szándéka szerint összességében négy százalékkal emelkedhet az év során a telefonálás költsége. Ezen belül legfeljebb öt százalékkal nőhetnek a tarifák és három százalékkal az előfizetési díjak. A szociális csomag továbbra is 500 forint ingyenes beszélgetést tartalmaz - adta hírül a Népszabadság.

Legfeljebb négy százalékkal drágulnak a telefon-előfizetési és percdíjak az év során - tudta meg a Népszabadság az Informatikai Kormánybiztosságtól (IKB). Az átlagfogyasztónak július után havonta 150 forinttal kerül többe az előfizetés, a szociális csomag esetében a drágulás havi 92 forintot jelent a most érvényes díjakhoz képest. Változatlan marad a kisfogyasztói - szociális - csomag esetében a havi 500 forintos díjkedvezmény, vagyis az ekkora mértékű ingyenes használat.

A helyi telefonhívások díjának átlagos növekedése - 2002. július 1-je és 2002. december 31-e között - nem haladhatja meg az öt százalékot - derül ki Stumpf István kancelláriaminiszter árrendeletéből, amely a Magyar Közlöny 8. számában jelent meg. Ugyanebben az időszakban az előfizetési díjak legfeljebb három százalékkal emelkedhetnek. A két szám alapján mondható az, hogy az év végéig összességében négy százalékkal nő a telefonálás költsége.

Az IKB szerint a szolgáltatók várhatóan inkább a havi díjakat emelik, a helyi beszélgetések tarifáinak növelésével kevésbé élnek.

Az árrendelet azokra a társaságokra vonatkozik, amelyek a távbeszélő piacon jelentős erővel rendelkeznek, azaz valamely szolgáltatási területen monopolhelyzetben vannak. Ilyen a Matáv, a Vivendi Telecom Hungary (Gödöllő, Vác, Szeged, Szentes, Jászberény, Dunaújváros, Esztergom, Szigetszentmiklós, Veszprém), a Monor telefontársaság (Monor), az Emitel Rt. (Baja, Kiskőrös, Kiskunhalas) és a Hungarotel Rt. (Békéscsaba, Orosháza, Salgótarján, Pápa, Sárvár).