Gerzson
-3 °C
3 °C

Megszűnik az osztrák Minimum díjcsomag

2003.07.29. 15:53
Kapcsolódók (15)
A piacvezető osztrák vezetékes telefontársaság, a Telekom Austria (TA) megszünteti a kedvezményes Minimum díjcsomagját. A lépés becslések szerint egymillió előfizetőt érint, ők szeptember végétől automatikusan a Standard csomagba kerülnek át. Az alternatívok tiltakoznak, a mobilszolgáltatók előre dörzsölik a markukat.
A költségeit sem fedező bevételekre hivatkozva szeptember 28-tól megszünteti a havi 14,38 eurós (3800 forintos) kedvezményes előfizetési lehetőséget a TA, áll a cég kedden kiadott közleményében. A távközlési vállalat minden más előfizetési opciót megtart, a lépés becslések szerint mégis mintegy egymillió ügyfelet érint. Őket a következő számlával kiküldött írásban értesítik a döntésről.

A lépést a lehető legtovább halogatta a TA, viszont a Minimum csomagot minden felhasználói körből egyre többen kezdték használni. A távközlési felügyelet megvizsgálta a tervezett változtatást, és engedélyt adott arra, állt a közleményben.

Más kedvezmények megmaradnak

A Minimum csomagot igénybe vevő ügyfelek közül 220 ezren további díjkedvezménnyel rendelkeztek. Számukra továbbra is megmarad a munkanapokon érvényes, alapdíj nélküli egy órás beszélgetési idő 50 km-es körzeten belül, illetve az ellenértéket a mostani gyakorlathoz hasonlóan levonathatják a számlájukból, ígérte a vállalat.

A TA szerint az átzsuppolás keserűségét feledtetheti az a perspektíva, hogy a havi 17,44 eurós (4600 forintos) Standard előfizetésnél a kapcsolási díjak akár 6 százalékkal kedvezőbbek, és valamennyi szélessávú szolgáltatást igénybe lehet venni.

Az időseket sújtja

A váltás problémát okozhat ugyanakkor a csekély nyugdíjjal rendelkező idős emberek számára, akik szükséghelyzetet kivéve maguk nem telefonáltak, viszont a Minimum csomag révén elérhetők voltak a rokonaik számára.

Ha nem tartoztak a díjkedvezményes körbe, most a havi előfizetésük szükségszerűen emelkedni fog - emlékeztetett a Der Standard. Rajtuk kívül váratlanul megnőnek azon ügyfelek terhei is, akik időközben teljesen átálltak a mobiltelefon használatára, viszont megtartották a vezetékes telefonjukat, mert például máshogy nem tudnak internetezni.

Nyílt támadás, mondják az alternatívok

Az osztrák alternatív távközlési szolgáltatók szövetsége (VAT) meglepetéssel értesült a TA döntéséről. Az alternatív szolgáltatókat igénybe vevő TA ügyfelek számára jelentős többletterhelést jelent a díjcsomag eltörlése, jelentette ki Jan Engelberger, a VAT ügyvezetője.

A TA legnagyobb magántulajdonú konkurense, az UTA a teljes alternatív piaci szegmens megtámadását látja a lépésben. A vállalat szóvivője, Martin Halama szerint ez nyílt díjemelés többletszolgáltatás nélkül. Az alapdíjat emelik, mert ott nincs a TA-nak konkurenciája, jelentette ki.

A hasonló megmaradhat

Az UTA a felügyelet döntését is kritikával illette. A költségek nyomása ugyanis nem magyarázat a lépésre. "Ha eddig sem fedezte a költségeket, akkor miért engedélyezték egyáltalán" - kérdezte a cég szóvivője.

Ha viszont tényleg valós az érv, a lépés nyomán újabb csomagokat, például "TickTack privat"-ot is meg kellene szüntetni, ahol havi 15,98 euróért (4200 forint) még egy óra ingyenes beszélgetés is jár, hangsúlyozta az UTA.

A mobilszolgáltatók örvendeznek

Örömüket fejezték ki viszont a mobilszolgáltatók képviselői. A negyedik legnagyobb osztrák mobilcég, a tele.ring azzal számol, hogy a Minimum díjcsomag beszüntetésével még több ügyfél fordít hátat a vezetékes hálózatnak. "A lépés bizonyosan ráerősít a vezetékes előfizetések lemondási hullámára" - jelentette ki Michael Krammer, a vállalat marketingigazgatója.