Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Újabb százmilliók hiányoznak a Magyar Telekomnál

2006.10.09. 13:18
Eddig 3,1 milliárd forintot költött a Magyar Telekom a kifogásolt szerződések vizsgálatára, két újabb szerződés került elő, így már összesen 1,98 milliárd forint hiányzik a könyvelésből.

Még nem fejeződött be a Magyar Telekom felügyelőbizottsága által kezdeményezett vizsgálat a montenegrói leányvállalat által kötött konzulensi szerződésekkel kapcsolatban, amelyek 1,98 milliárd forint összegről szólnak, olvasta fel a közbenső jelentést Nagy Bálint kommunikációs igazgató a Magyar Telekom hétfői rendkívüli közgyűlésén Budapesten. Straub Elek vezérigazgató közölte a részvényesekkel, hogy a vizsgálat befejezésének időpontját nem tudja megmondani, de az eddig felmerült költségek elérik a 3,1 milliárd forintot.

Hiba2

A közbenső jelentésből kiderült, hogy az auditor által kifogásolt két, a korábbi információk szerint 700 millió forintos szerződés mellett a vizsgálat során további két szerződést találtak, amelyek elszámolása a könyvekben nem található.

Az osztalék kifizetésére vonatkozóan csak annyit közöltek a részvényesekkel, hogy az igazgatóság a 2005. évről még semmilyen pénzügyi kimutatást nem hagyott jóvá. Ha a vizsgálat során elegendő információ lesz, és az az auditort is "megnyugtatja", akkor azt legrövidebb időn belül közlik - válaszolta részvényesi kérdésre Straub Elek.

Jó jelek?

A tulajdonosok 63,64 százalékának részvételével megtartott közgyűlésen az igazgatóság beszámolt a társaságcsoport helyzetéről. Thilo Kunsch, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az idei terveket várhatóan teljesíteni tudják: a három százalékos bevételnövekedést és az EBITDA megtartását. Az adsl előfizetők száma a terveknek megfelelően az év végéig eléri a 600 ezret. A félév végén már 440 ezer ADSL előfizetője volt a Magyar Telekomnak.

A cégcsoport finanszírozását firtató részvényesi kérdésre válaszolva Staub Elek azt mondta, hogy az anyacég által felvett hitelek feltételei kedvezőbbek, mint a magyar piaci kondíciók. Czenthe Szabolcs a befektetői kapcsolatok felelőse elmondta, hogy a hitelek kamatfelára az adott valuta benchmarkja plusz 30-50-55 bázispont. Thilo Kunsch elmondta, hogy a nettó finanszírozás a devizaárfolyam-veszteség miatt nőtt.

Nincs helycsere

A rendkívüli közgyűlést a személyi kérdésekről szóló napirendek megvitatása előtt felfüggesztették, és november 6-án folytatják. Az indoklás szerint az alapszabály változásával is összefüggésben több idő szükséges személyi kérdésekre vonatkozó előterjesztés elkészítéséhez.