Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Végjáték a Telnetnél

2003.04.28. 15:35
Az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) hétfőn letiltotta a Telnet internetszolgáltató BIX-csatlakozását, gyakorlatilag elvágva ezzel a cég előfizetőit az internettől. A BIX (Budapest Internet Exchange) hálózata a magyar internetszolgáltatók közötti magyarországi és regionális internetforgalom bonyolítását végzi. Információink szerint a Telnet Rt. többszöri felszólítás ellenére sem fizette ki a múlt évi BIX szolgáltatási díjakat, így a BIX üzemeltetői április elején felmondták a céggel kötött szerződést. A Telnetnél hostolt oldalak hétfő este ismét elérhetővé váltak.
A letiltás nem előzmények nélküli, a pénzügyi nehézségekkel küzdő Telnet internetszolgáltatása ugyanis február óta akadozik. A Telnet.hu, Stop,hu és Extra.hu oldalak Magyarországról jelenleg elérhetetlenek, éppúgy, mint a Telnetnél hostolt szerverek, például a Mancs.hu vagy a Klubrádió oldala. A Telnet központi telefonszámát nem veszi fel senki, a cég képviselői is elérhetetlenek.

Költözik a Klubrádió

A Klubrádió weboldala és az élő internetes rádióadás sem működik jelenleg. A rádió szervereit most telepítik át egy másik szolgáltatóhoz, a weboldal és az internetes adás szerdától lesz ismét elérhető, tudtuk meg a cég képviselőjétől.

A Magyar Narancs online kiadása, a Mancs.hu szerkesztője szerint botrányos a kialakult helyzet. Mint mondta, a lap számítógépes adatbázisát már többször megpróbálták elkérni a Telnettől, a cég képviselői azonban nem reagáltak a felszólításokra. Információink szerint a domainnevet ideiglenesen más szolgáltatóhoz helyezik át, azon korlátozott mennyiségű tartalom lesz elérhető.

Kényszerhelyzetben

A CovySoft Networks internetszolgáltató haladékot kért az ISZT-től, a cég vállalja a Telnet lekapcsolása 3 napra történő elhalasztásának költségeit, mondta el az Indexnek Mocsai Norbert, a cég operatív igazgatója. A CovySoft másodlagos DNS-szervere a Telnetnél működött, ezért a lekapcsolás óta nem tudnak új domaineket regisztrálni. A három napos időszak alatt a cég másik szolgáltatóhoz helyezi át másodlagos DNS-ét.

Költséges tévedések

Mint már korábban írtuk, a Telnet 2000 őszén indította el a stop! nevű híroldalt, amelybe a Galántai Zoltán által szerkesztett, korábban a tv3 műsorán futó Jövőnéző is becsatlakozott. A cég számára drága munkaügyi vitává vált, amikor az indulás után egy évvel megvált annak producerétől, Miskolczy Csabától, ám megtartotta a futurológiai kiadványt. A bíróság április 4-i másodfokú ítéletében az első fokon megítélt körülbelül húszmillió forintot - amely az elmaradt munkabérből, a végkielégítésből és egyebekből tevődik össze - még 4,5 millió forinttal megtoldotta.

Sokba került a Telnetnek a stop! által kirobbantott MiG-korrupciós botrány is. Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium egykori kisgazda államtitkára jelentős összegű kártérítési pert nyert, miután a lap nem tudta megfelelően alátámasztani az orosz vadászgépek felújításáról kötött megállapodás hátteréről közölt állításait. Az anyagi nehézségek miatt a Telnet alig egy évvel az indulás után csaknem teljesen felszámolta a stop szerkesztőségét is.

Mégis szolgáltatnak

A Telnet hétfő esti közleményében mindenkitől elnézést kért és közölte: a nem az ő hibájukból eredő kiesést megoldották. A cégnél hostolt oldalak valóban elérhetővé váltak.