Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hatvannal megy a világ leggyorsabb liftje

2004.12.18. 14:39
Tajvan fővárosában van a világ jelenlegi legmagasabb épülete, a TFC 101, és ebben működik a világ leggyorsabb liftje is, amely röpke harminc másodperc alatt a tetőtérbe röpíti az utasait.
#alt#
TFC 101
A Guinness Rekordok Könyve szerint a Tajpejben található TFC 101 toronyház egyszerre két rekordot jegyez: ötszáznyolc méteres magasságával ez a világ legmagasabb épülete, két nagysebességű liftje meg minden más liftnél gyorsabban szállítja az üzletembereket fel s alá. A huszonnégy utast szállító szuperliftek fölfelé hatvan kilométer per órával haladnak, de érdekes módon lefelé óvatosabbak, és csak egy perc alatt érik el a földszintet.

A liftekben még olyan légnyomást szabályozó rendszer is van, amely megakadályozza, hogy az utasok füle beduguljon, és a mérnökök áramvonalas fülkéket terveztek, hogy csökkentsék a menetzajt, írta a BBC.

A TFC-toronyban egyébként összesen hatvanegy lift van, amelyek közül harmincnégy kétszintes, bármit is jelentsen ez. A százhat szint összekötését még ötven mozgólépcső is segíti. A felhőkarcoló hivatalos átadása december 31-én lesz.

A BBC szerint a világ leggyorsabb liftjeivel már 1955 óta foglalkozik a Guinness Rekordok Könyve; az ötven évvel ezelőtti kiadás csúcstartója azonban csak 25,6 kilométer per órával közlekedett.